Srpski naučnici u Cernu mere masu W bozona

Jedna od međunarodnih istraživačkih grupa u Cernu, u kojoj rade i istraživači iz Srbije, poznata kao kolaboracija ATLAS, izazvala je veliku pažnju nakon što je 6. februara objavila rad u časopisu "European Physical Journal C".

Reč je o prvom merenju mase W bozona sa visokom preciznošću na Velikom hadronskom sudaraču, najmoćnijem akceleratoru današnjice.

W bozon je jedna od dve elementarne čestice, koje su prenosioci takozvane slabe interakcije –jedne od četiri sile koje upravljaju ponašanjem materije u univerzumu.

U saopštenju Instituta za fiziku navodi se da na ovom projektu učestvuju i dva istraživača iz Srbije koji su saradnici ATLAS kolaboracije i to zajedno sa istraživačima iz francuskog instituta CEA-Sakle, zatim Univerziteta u Majncu, Cerna, Oksforda i Instituta Nils Bor.

Na merenju mase W bozona u Cernu radili su i viši naučni saradnik na Institutu za fiziku u Beogradu, doktor Nenad Vranješ, kao i njegova studentkinja Aleksandra Dimitrevska koja je u novembru prošle godine doktorirala upravo na merenju mase ovih čestica.

„Precizno merenje mase W bozona je od vitalnog značaja jer je to posmatranje usko povezano sa masama top kvarka i Higsovog bozona“, kaže Nenad Vranješ, koji je bio i jedna od koeditora rada, koji je objavljen u časopisu European Physical Journal C.

Vranješ napominje da se ovakva merenja moraju nastaviti sve dok eksperimentalna preciznost ne dostigne, ili prestigne neodređenost od osam megaelektronvolta (MeV), koju predviđa teorija.

Ovo istraživanje je samo jedno od brojnih u kojima u Cernu učestvuju istraživači sa Instituta za fiziku i Univerziteta u Beogradu, a to je moguće, jer je Institut za fiziku član kolaboracije ATLAS od 2003, a Republika Srbija pridružena članica Cerna od 2012. godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара