Bečka „Kuća mora“ dobila novu atrakciju

U najvećem akvarijumu u Austriji, tzv. „Kući mora“ u Beču, otvoren je novi, još veći akvarijum ispunjen morskom vodom sa tunelom za posetioce. Urađena su i dva panoramska lifta kao i vidikovac na 10. spratu sa pogledom na centar austrijske prestonice. Novi akvarijum jedan je od najvećih na svetu, a vodeni svet 24 časa opslužuje oko 30 specijalizovanih ronilaca biologa.

Ukupni troškovi dogradnje akvarijuma su oko šest miliona evra, a posetioci mogu da vide 10.000 životinja i riba na 4.000 kvadratnih metara.

Posebno su izdvojene okeanske zone sa svim osobenostima morskog dna. U velikim akvarijumima na 7. i 8. spratu možete videti realan prikaz morskog dna sa svim oblicima flore i faune.

Interesantno je da ribe ovde žive u prirodni uslovima, što znači da neke manje mogu da budu plen većih grabljivica, ali i za to postoji rešenje.

„Ako svakog dana date dovoljno hrane neće biti međusobnog istrebljivanja. Ribe se hrane 10 puta na dan, a posebnu pažnju poklanjamo grabljivicama kao što su ajkule jer one nemaju osećaj sitosti pa ih hranimo na razne načine. Navikle su da u određeno vreme na dva tri mesta dobiju dobiju dovoljno sveže ribe i sa njima nemamo problema“, ističe biolog Mihael Koh.

Iza zidova akvarijuma nalazi se sistem pumpi, manjih akvarijuma, gde se gaje mlađ i biljke. Preko 50 odsto živog sveta obnavlja se iz sopstvenih akvarijuma.

Tu su i dva velika parka koji dočaravaju Amazon i tropske šume. Životinje su ovde slobodne tako da može da vam se desi da majmuni ukradu naočare i bace ih krokodilima.

„Naša deviza je da sve što nije opasno po publiku može biti na slobodi. Ipak, preporučujemo da vrednije stvari ostavite u garderobi“, dodaje Koh.

Pored riba u ovom svetu postoji i najveća zbrika živih reptila u Evropi od oko 3.000 paukova, guštera i zmija.

Ovde možete videti sve vrste kobri, zelenu mambu, pitona i anakondu. Ovaj svet koji živi u soliteru na 10 spratova služi i kao učionica austrijskim biolozima koji ne moraju da prelaze dalek put da bi proučavali retke vrste.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво