Krenuo da baci đubre, vratio se sa ogromnim lignjunom!

Nesvakidašnji ulov u Cavtatu – lokalni ribar iz mora izvukao čudovišni primerak lignjuna, teškog više od šest kilograma.

Vedran Žanetić iz Cavtata krenuo je da se prošeta i baci smeće kad je video da mu se nešto mota oko barke u moru, rekla je za Dnevnik.hr njegova supruga Dilajla Žanetić.

Kad je video da je reč o ogromnom lignjunu, Vedran je uzeo kuku i počeo da ga izvlači iz mora, a u tome su mu pomogli brat Pero, otac Tomislav, rođak Ivan i prijatelj Ivica.

„Svi su oni ribari i navikli smo da ulove svašta“, priča gospođa Žanetić i dodaje kako su meštani Cavtata ulovom bili oduševljeni, jer su poslednji put tako nešto videli pre desetak godina.

Naime, na istom je mestu pre desetak godina slično „čudovište“ ulovio i lokalni ribar Đani Bjelokosić.

Što se samog lignjuna tiče, nije završio na tanjiru, biće iskorišćen za ješku (mamac), kaže gospođa Žanetić i ističe da je jedan njegov komadić poslat i na DNK analizu.

Razlika između lignje i lignjuna

Najuočljivija razlika između liganja i lignjuna je u peraju koje je kod njega trouglasto i kratko, dok lignja ima peraje dužine dve trećine plašta.

Telo mu je usko, a glava nešto veća od lignjine, kraci su snažniji i duži, a dva lovna kraka ne mogu se uvući kao kod lignje i samo dva puta su duža od ostalih krakova.

Najveći lignjuni žive na dubinama od preko 500 metara.

Ima ih u prodaji ali u gastronomiji nisu cenjeni poput rođake lignje, jer im je meso dosta tvrđe. Zna da izazove i probavne smetnje.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво