Majstor šupljeg duboreza iz Medveđe

Arhitekta po zanimanju, umetnik po osećanju, Nebojša Jakšić iz Medveđe izrađuje umetnička dela retkom tehnikom šupljeg duboreza. Nije mnogo izlagao, ali gotovo da svaka kuća ili lokal u Medveđi ima njegovu sliku koja na prvi pogled, zbog igre svetlosti, izgleda kao fotografija.

Zatekli smo ga na bini Doma kulture u Medveđi. Nebojša Jakšić nedavno je postao direktor ove ustanove. Ima puno posla. Treba stvari postaviti na svoje mesto.

„Krenuli smo ponovo od nule jer ovde nemamo osnovne uslove za rad“, objašnjava Nebojša Jakšić, direktor Doma kulture u Medveđi.

Završio je arhitekturu, a dok se dugo premišljao oko teme za diplomski rad saznao je za šuplji duborez. Od tada je njegov svet ovde u njegovoj maloj garaži. Od šperploča pravi neviđene likove. Prava mala umetnička dela.

„Kad se ovo iseče onda se radi podloga. Ovo se radi na šper-ploči zbog toga što nema deformacija“, kaže Jakšić.

Od svoje modelarske testere, koju je nabavio pre desetak godina, se ne odvaja. A za rad na ovoj testeri potrebna je puna koncentracija.

„Ovi noževi su jednog do tri milimetra, vrlo su oštri i vrlo opasno gurnuti ruku ispod. Kažu mi ljudi da imam živce, a možda i nemam pa je ovo kontrast neki“, ističe Jakšić.

Nebojša nije mnogo izlagao, ali njegovi radovi se mogu videti u skoro svim domovima i lokalima u Medveđi gde na prvi pogled zbog igre svetlosti i senke imate utisak da je u pitanju samo fotografija.

„Ko god da je ušao ovde, prvo je pogledao slike, naravno, mislio je da su fotografije. Kao što vidite i sami radovi su predivni“, kaže Goran Savić, vlasnik lokala.

Nebojša Jakšić je veliki zaljubljenik i u košarku. Hteo je da igra u Zvezdi ili Partizanu. Ali život ga je odveo na drugu stranu. Živi u Medveđi jer zna da je provincija pre svega duhovna odrednica.

Nada se da će uskoro u nekom od beogradskih pozorišta upriličiti izložbu sa likovima naših poznatih glumaca koji su se preselili u večnost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво