Balkansko carstvo sireva, na meniju i sladoled od parmezana

U Beogradskom Domu omladine otvoren je sedmi Balkanski festival sira na kome učestvuju izlagači autohtonih sireva iz Srbije i regiona, ali i Francuske i Italije. Izloženi su i proizvodi od sira, vina i raznovrsni delikatesi koji se slažu sa sirevima. Organizatori kažu da su svake od prethodnih sedam godina imali po više hiljada posetilaca.

Jedna od atrakcija sajma je pasta spremljena u italijanskom parmezanu koji se flambira italijanskom lozovom rakijom – grapom.

„Ne treba da se oseti ukus kao da pijete rakiju, već samo taj šmek da doprinese ukusu. Pre nego što je gotova, pasta se ubaci u kotur parmezana i onda se sve to izmeša zajedno sa tim sirom, i jedan ukus upije drugi i dobijete specijalitet“, kaže Boško Ranković, kuvar u „Agi pasta vej“.

Pored 40 proizvođača sireva, predstavljeni su i proizvodi koji idu uz sireve.

„Imamo prvi put hlebove sa sirevima, imamo sladolede od sireva, italijanske gorgonzole, sladolede od parmezana“, rekao je organizator festivala Srba Jovanović.

Sa Cetinja, uz kravlji i ovčji sir, stigla je i pršuta.

„Imamo u komadu, a imamo i rezanu. Rezana vam je mlađa, 1.500 dinara a 1.800 dinara je starija, ona ima dve do tri godine“, kaže Dragana Radonjić.

Iz Negotinske krajine došli su specijaliteti od mangulice i vino.

„Imamo jednu belu bordo kupažu 'semijona' i 'suvinjona', 'šardone barik' devet meseci i 'pinoa prokupca' i 'merloa“, predstavlja svoje proizvode Negotinac Boban Funza.

Ulaznica košta 250 dinara, a posetiocima je omogućeno degustiranje gotovo svih izloženih proizvoda.

Na Balkanskom festivalu sira koji je otvoren danas u Domu Omladine možete probati više od 300 vrsta sireva, a sutra će biti organizovano i takmičenje za najbolji o kojem će odlučivati posetioci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи