Ponovo rade bioskopi u Saudijskoj Arabiji

U Saudijskoj Arabiji je nedavno ponovo omogućeno prikazivanje animiranih filmova za decu u bioskopima. Na taj način je ukinuta zabrana uvedena pre 35 godina. To je deo reformi u toj zemlji koje zagovara prestolonaslednik Muhamed bin Salman.

Više desetina dece, u pratnji roditelja, ponovo je pohrlilo u bioskope u Rijadu. Za mnoge je to prvi put da mogu da gledaju animirane filmove, a kako se najavljuje, prvi stalni bioskopi mogli bi biti otvoreni narednog meseca. Posetioci, posebno deca, oduševljeni su.

„Želim da vidim sve jer je ovo nešto novo za Saudijsku Arabiju. Nadam se da će uskoro biti prikazani svi filmovi – akcioni, ljubavni, komedije, uz Božiju volju“, kaže jedna Saudijka.

Bioskopi su zabranjeni početkom 80-ih pod pritiskom islamista, pošto se saudijsko društvo okrenulo veoma konzervativnom obliku vere koji je obeshrabrivao zabavu i mešanje muškaraca i žena na javnom mestu.

Ali, reforme saudijskog prestolonaslednika su ublažile mnoga ograničenja, pošto vlast pokušava da smanji zavisnost zemlje od izvoza nafte i razvije druge industrijske grane. Neki ljubitelji filma, ipak smatraju da je do promene situacije moralo doći mnogo ranije.

„Sada je zabavnije, dopadaju mi se ove reforme, možemo drugačije da provodimo vikende. Iako je odluka vlasti veoma kasno sprovedena, ipak, hvala Bogu da je do ovoga došlo“, istakao je jedan Saudijac.

U okviru reformi u Saudijskoj Arabiji već je omogućeno organizovanje koncerata, prikazivanje komedija, a žene su prošle godine prvi put dobile dozvolu da voze. Za sada vlasti projekcije organizuju u privremenim prostorima kao što su kulturni centri.

„Nemamo još infrastrukturu, bioskope, pa pokušavamo da iskoristimo prednosti alternativnih objekata“, objašnjava organizator projekcija Mamduh Salim.

Saudijske vlasti očekuju otvaranje 300 bioskopa do 2030. godine, izgradnju filmske industrije za koju se nadaju da će doprineti sa 24 milijarde dolara nacionalnoj privredi i uposliti za stalno 30.000 ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се