Kačarevo se sprema za „Slaninijadu“

Meštani Kačareva završavaju pripreme za „Slaninijadu“ i skoro svaka kuća u selu imaće šta da ponudi, a za pet dana očekuju više od 50.000 gostiju. Vredni domaćini za njih su pripremili više od 100 tona mesnih đakonija.

U Kačarevu ovih dana skoro da nema tavana gde na banatskoj promaji pršute i slanine dobijaju poslednji šmek. U pušnici Vidoja Zečevića suši se 1.400 kilograma domaće kobasice koja je pripremana na starinski način.

„Začine kupujemo od Slovaka u Kovačici, koristimo prirodna creva, kvalitetna bukova drva koja nabavljamo leti i svinje moraju biti zrele preko godinu dana da bi kobasica bila kvalitetna“, kaže Vidoje Zečević iz Kačareva.

Mile Todosijević u svojoj pušnici ima pršute od mangulice stare dve godine i siguran je da će ih prodati na ovogodišnjoj „Slaninijadi“: „Znači nam mnogo, jer uglavnom prodajemo domaće proizvode koji se retko gde mogu kupiti“.

Kačarevci pripremaju sve svoje proizvode od domaćih svinja bez aditiva i hemikalija, a Milan Zlatković već godinama nudi kupcima mesne đakonije od konjskog mesa i mangulica za koje tvrdi da su i najzdravije.

„Pogledajte kako izgleda slanina od mangulice. Ona je lek, a od domaćih svinja slanina je mesnija, a što se tiče ukusa – sasvim je različit, ova je mnogo ukusnija, mekša i zdravija“, priča Milan.

U mesnoj zajednici Kačarevo žele da unaprede preuzetnički duh i da mlade u selu motivišu da se bave stočarstvom.

„Da objedinimo sve mlade proizvođače i da svi imaju mogućnost da plasiraju svoje proizvode u toku cele godine i da pokažu kvalitet koji imaju. To će u narednom periodu biti naš cilj“, istakao je Branko Bokun predsednik MZ Kačarevo.

„Slaninijada“ u Kačarevu počinje 14. februara i već je prijavljeno 300 malih individulanih i industrijskih izlagača različitih proizvoda od mesa.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво