Kačarevo se sprema za „Slaninijadu“

Meštani Kačareva završavaju pripreme za „Slaninijadu“ i skoro svaka kuća u selu imaće šta da ponudi, a za pet dana očekuju više od 50.000 gostiju. Vredni domaćini za njih su pripremili više od 100 tona mesnih đakonija.

U Kačarevu ovih dana skoro da nema tavana gde na banatskoj promaji pršute i slanine dobijaju poslednji šmek. U pušnici Vidoja Zečevića suši se 1.400 kilograma domaće kobasice koja je pripremana na starinski način.

„Začine kupujemo od Slovaka u Kovačici, koristimo prirodna creva, kvalitetna bukova drva koja nabavljamo leti i svinje moraju biti zrele preko godinu dana da bi kobasica bila kvalitetna“, kaže Vidoje Zečević iz Kačareva.

Mile Todosijević u svojoj pušnici ima pršute od mangulice stare dve godine i siguran je da će ih prodati na ovogodišnjoj „Slaninijadi“: „Znači nam mnogo, jer uglavnom prodajemo domaće proizvode koji se retko gde mogu kupiti“.

Kačarevci pripremaju sve svoje proizvode od domaćih svinja bez aditiva i hemikalija, a Milan Zlatković već godinama nudi kupcima mesne đakonije od konjskog mesa i mangulica za koje tvrdi da su i najzdravije.

„Pogledajte kako izgleda slanina od mangulice. Ona je lek, a od domaćih svinja slanina je mesnija, a što se tiče ukusa – sasvim je različit, ova je mnogo ukusnija, mekša i zdravija“, priča Milan.

U mesnoj zajednici Kačarevo žele da unaprede preuzetnički duh i da mlade u selu motivišu da se bave stočarstvom.

„Da objedinimo sve mlade proizvođače i da svi imaju mogućnost da plasiraju svoje proizvode u toku cele godine i da pokažu kvalitet koji imaju. To će u narednom periodu biti naš cilj“, istakao je Branko Bokun predsednik MZ Kačarevo.

„Slaninijada“ u Kačarevu počinje 14. februara i već je prijavljeno 300 malih individulanih i industrijskih izlagača različitih proizvoda od mesa.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 13. feb 2018, 18:24)
anonymous [neregistrovani]

Ода сланини:

Оп жица, жица, жица
дрма ми се сланиница!

(nedelja, 11. feb 2018, 16:40)
anonymous [neregistrovani]

daxa

Nikako gradjani su jedini pravedni i posteni radnici.

(nedelja, 11. feb 2018, 16:03)
PANCEVAConymous [neregistrovani]

Svi pametni

Kada bi se jela zdrava domaca hrana kao sto je ova i imalo mere kao i u svemu drugom ne bi bilo problema.Dakle sve je do ljudi kako se odnose prema svom zdravlju. A za velike vernike post pocinje sledece nedelje, tako da ne vidim u cemu je problem,da li sve treba da stane zbog toga......

(nedelja, 11. feb 2018, 13:28)
anonymous [neregistrovani]

Часни пост

Нисте нашли времена да пре неколико недеља то одржите него баш случајно чекате почетак поста. Хајде..до 18.2 и некако може иако се у току ове недеље не једе месо...

(nedelja, 11. feb 2018, 12:44)
Српска посла! [neregistrovani]

Здрава храна и нетакнута природа!

Војводина је водећа по коронарним болестима!-Ма, нек се крка!