Vukovi kao kućni ljubimci

Seljanima podno Radan planine u opštini Bojnik vukovi godinama nanose veliku štetu pa se često organizuju hajke. Sasvim drugačija je priča porodice Đikić iz sela Đinđuš. Oni nekoliko meseci čuvaju vukove u dvorištu. Njihovi kućni ljubimci su Vuka i Vule i odlaze u beogradski zoološki vrt.

Vukovi kao kućni ljubimci. Ništa neobično za Đikiće. Kod njih su već sedam meseci. Našao ih je u šumi kao sasvim male 24-godišnji Milan.

„Bili su mali, ja sam šetao šumom i video sam ih. U neposrednoj blizini sam video da je uginula njihova majka mislim da je najverovatnije otrov i uzeo sam ih i čuvam ih“, priča Milan  iz sela Đinđuša.

Vuka i Vule ne vole gužvu. Posebno je bila nervozna Vuka jer je osetila da se nešto sprema. Za njihovu ishranu od prvih dana zadužena je bila Milanova majka Sonja koja kaže da su im prvo davali kozje mleko, a kasnije meso.

Đikići inače uzgajaju alpske koze. Vukovi sa Radan planine i Đinđuškog brda su im kažu česti gosti. Bilo je nekoliko hajki. Bezuspešno.

„Tu dolaze odatle non-stop, tri koze su pojeli ali imam dobrog psa šarplaninca, on ih otera“, navodi Predrag Đikić.

Posle sedam meseci druženja, ples sa vukovima porodice Đikić se završio. Pozvali su ljude iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije i vukovi će najverovatnije završiti u beogradskog zološkom vrtu.

„Ovakve životinje bi trebalo da završe u prirodi, međutim, postoji jedan veliki problem. Oni su uzeti kao mladunci i već su se dobro pripitomili i tako da će njihov povratak u prirodu biti nemoguć“, objasnio je Branislav Grubač iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Rastanak Đikića sa kućnim ljubimcima nije bio lak. Milan ih je otpratio do Beograda. Kada se vrati kaže ide odmah u šumu da što pre nađe zamenu za Vuku i Vuleta.

broj komentara 9 pošalji komentar
(subota, 17. mar 2018, 22:25) - Marko [neregistrovani]

Zooloski Vrt

Zemljiste na koje se Beogradski Zoo-vrt nalazi je veoma malo, danas se to pravi drugacije, sa mnogo vise prostora i zelenila itd a ne mali prljavi kavezici koji nisu pogodni ni za svinje a kamoli za vukove. Jadno je i gadno za strane posetioce kad vide tako nesto. Kao i sve ostalo kod nas, kao da nemamo ili nemozemo da nadjemo ljude koji umu da vode i odrzavaju moderniji zoo.

(četvrtak, 08. mar 2018, 14:57) - anonymous [neregistrovani]

Činjenice

Pre nego što pišete, prvo se raspitajte.
Svako uzimanje je zabranjeno, ovo je moralo ranije da se prijavi Ministarstvu zaštite životne sredine. Naneta je šteta, jer ti vukovi sad ne mogu da se vrate u prirodu, a mogli su da je na vreme prijavljeno.
Drugo, ako ovaj opet ode u šumu ima da popije još jednu prijavu jer krši zakon.

Ostavite divlje životinje na moru, pored ovoliko kućnih ljubimaca, imate izbora.

Svako ko ima informacije oko bilo kakve inforamcije o ovakvim prekršajima, neka se obrati ministarstvu ili inspekciji.

(subota, 17. feb 2018, 16:03) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Kako da ne! Šetao i našao!? Kao da se ne znamo mi u Djindjuši? I u staro i u novo. Prošle godine je 7ukrao od majke mlade i svi stradali, on jedini uništava sve što nadje u prirodi!

(ponedeljak, 12. feb 2018, 15:47) - anonymous [neregistrovani]

Lov nije mesanje

A ubijanje u lovu I trovanje nine mesanje?

(ponedeljak, 12. feb 2018, 14:32) - anonymous [neregistrovani]

esssss

Muka mi je da čitam više kako eto divlje životinje nanose štetu seljacima. Nisu životinje krive, a nisu ni seljaci. Ako država hoće da zaštiti životinje, i divlje i domaće, neka plati seljacima ogradu na koju se nakači struja DC niskog napona. Vuk, a ni medved neće proći kroz tu ogradu. Kraj i tačka priča završena. Ljudi otišli na mesec pre 40 godina a mi nismo u stanju kao drzava da isfinansiramo ogradu. Bruka i sramota.

(ponedeljak, 12. feb 2018, 12:30) - anonymous [neregistrovani]

U normalnijim

zemljama bi bio kaznjen zbog mesanja u prirodni proces.

(ponedeljak, 12. feb 2018, 11:00) - Milica [neregistrovani]

.

Svaka čast na tom gestu ali ja se ne slažem da se daju Beogradskom zoo jer tamo su katastrofa uslovi za sve životinje a pored toga su vukovi zatvoreni u skučenim kavezima i ima ih vise u jednom tom kavezu..

(ponedeljak, 12. feb 2018, 10:55) - зоран [neregistrovani]

хумани људи

Јако хумани људи који су одгојили ове интелигентне животиње од њиховог рођења (два примерка младих вукова).
Задивљујуће је коликом љубављу су везани ови домаћини са овим младим вуковима (брат и сестра, мушки и женски пол младих вукова).

(ponedeljak, 12. feb 2018, 10:12) - anonymous [neregistrovani]

U sumu po zamenu ?!

Zabrinut za koze ili "napustene" vucice ?