Kukurjak jači i od deponije

Ovo je vreme kada cveta retka i ugrožena biljka kukurjak, koja se nalazi na Crvenoj listi flore Srbije. Njeno stanište u šumi „Bagremari“ kod Bačke Palanke zaštićeno je, a to žele da učine ljubitelji prirode u valjevskom kraju koji su otkrili kukurjak u blizine deponije.

Miodrag Mija Antonić, slikar iz Valjeva, za retku biljku ozimnica ili kukurjak zna od detinjstva. Raste mu na okućnici, nedaleko od valjevske deponije, koja je privremena već dvadeset osam godina.

Lane kad je na jednoj društvenoj mreži objavio fotografiju biljke što cveta i pod snegom, to je podstaklo Miroslava Jeremića, umetničkog fotografa i vrsnog poznavaoca biljnog sveta, da se otkrivenom staništu posveti pažnja.

Prateći davnašnju literaturu više od deset godina tragao je za kukurjakom ovog podneblja.

„Mi smo pretražili ceo ovaj severni deo prema Jautini, gde su bagremove šume, gde su nekad bile, pitali šumare gde su bile bagremove šume da nađemo i nismo je nigde našli. Evo sad i druga lokacija i sledeća i to je zaista jedno vredno otkriće“, kaže Miroslav Jeremić, umetnički fotograf iz Valjeva.

Jeremićeva fotografija kukurjaka objavljena je na naslovnoj strani stručnog časopisa na engleskom jeziku, Botanika serbika. Kukurjak je u Crvenoj knjizi flore Srbije među krajnje ugroženim vrstama.

Miodrag Antonić pre nekoliko dana bio je vodič stručnjacima republičkog Zavoda za zaštitu prirode.

„Prvo smo pogledali tu koloniju blizu moje kuće i onda smo krenuli da tražimo da li ima još negde i došli smo do ovih, do ovog bagrenjaka. Mislim da je to Krstivojevića bagrenjak blizu nekadašnje Ćatine vodenice“, objašnjava slikar Miodrag Antonić.

Blizina deponije i neregulisanog toka Kolubare koja se već ovde izlivala ugrožavaju retku prolećnicu. Valjevske ljubitelje prirode podržao je Ekološki pokret „Okvir života“ iz mioničkog sela Paštrić, koji je uputio inicijativu Zavodu za zaštitu prirode Srbije da se zaštiti valjevsko stanište kukurjaka.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво