Titova vila na Paliću vraća se naslednicima

Posle više od sedam decenija od konfiskacije, takozvana Titova vila na Paliću treba da bude vraćena naslednicima Vilima Konena. Nekada reprezentativni objekat, svrstan u kulturna dobra Subotice, ne koristi se gotovo deceniju i po, zapušten je i čeka nove vlasnike.

Bogati nemački industrijalac jevrejskog porekla Vilim Konen posedovao je nekoliko fabrika i stanova u Subotici, kuće u Novom Sadu i Beogradu i dve vile na Paliću. Najpoznatiju nepokretnost sagradio je 1900. godine u palićkoj šumi i u njoj se rodio Vilim Konen Mlađi, koji je vilu nasledio.

„Preko leta su bogatiji boravili u letnjikovcu, posvećivali se slobodnim aktivnostima i sportu“, priča Stevan Mačković, autor knjige Industrija i industrijalci Subotice 1918–1941.

Komunistička vlast 1946. godine konfiskovala je svu imovinu Vilimu Konenu zbog navodne saradnje sa okupatorom, iako je bio antifašista i pomagao Narodnooslobodilački pokret.

„Bio je vlasnik '29. novembra', čuvene industrije mesa koja je poslovala kod nas. Brutalno se sa njim postupalo posle Drugog svetskog rata, bio je osuđen na smrt“, objasnio je direktor Agencije za restituciju Republike Srbije, Strahinja Sekulić.

Smrtna kazna ipak nije izvršena, Vilim Konen robija u kolubarskim rudnicima, a 1961. dobija pasoš. Stevan Mačković kaže da je Vilim život završio praktično tamo gde mu je otac bio rođen – u Nemačkoj.

Vilim Konen Mlađi rehabilitovan je 2013. godine, što je dalo osnov potomcima da od države traže povrat oduzete imovine, pa i vile na Paliću.

„Čim budemo imali pravosnažno rešenje iz kojeg se vidi ko su zakonski naslednici, pravosnažno rešenje dostavljamo Agenciji za restituciju, koja nastavlja dalje postupak“, navodi Grgo Tikvicki, advokat naslednika pokojne Vere Konen.

Proces restitucije počeo je 2014. godine, a velike su šanse da se ove godine i završi. Strahinja Sekulić kaže da, čim se bude završilo utvrđivanje naslednog udela, odluka o vraćanju imovine biće doneta.

Vilim Konen za života se bezuspešno žalio stranim državama i vladama na tretman komunističkih vlasti prema privatnoj svojini. Pola veka kasnije, nepravda će, po svemu sudeći, biti ispravljena.

broj komentara 18 pošalji komentar
(četvrtak, 08. feb 2018, 20:28) - anonymous [neregistrovani]

докад више

Што да им се враћа оно, што су узели преко ноћи?

(četvrtak, 08. feb 2018, 16:13) - anonymous [neregistrovani]

Odgovor na: "Blago nama kad imamo ovako pametne..."

Ti što su plakali, plakali su zato što su bili ispranoga mozga, a među tih 180 državnika koji su mu došli na sahranu bilo je i okorelih kapitalista, koji su verovatno došli samo da bi se uverili da je Tile zaista mrtav.

Drugima otimao imanja, a sam živeo u Belom dvoru i išao u posetu engleskoj kraljici, dok su milioni radnika živeli u malenim i čađavim kućicama i stanovima. Moree....

(četvrtak, 08. feb 2018, 13:33) - anonymous [neregistrovani]

Такви смо ми

Човек био антифашиста и помагао НОП а ми му узели све и послали га у рудник на 16 година. После се чудимо што немамо пријатеља. А да је бар једини једини пример како смо се срамно огрешили о људе који су нам помагали. На жалост много је таквих примера у нашој историји.

(četvrtak, 08. feb 2018, 12:57) - anonymous [neregistrovani]

Problem danasnjice...

Najtuznije je to da se istorija ponavlja, i niko ne nauci lekciju. Nije loša uciteljica, loši su djaci- spavali na casovima, pa posle trabunjaju. Fasizam se vraca a niko nista ne radi da to zaustavi. U ovakvim vremenima uvek šljam ispliva na povrsinu i najglasniji je. Sta li nas čeka? Nista dobro i normalno. Čitam ove komentare i bojim se...

(četvrtak, 08. feb 2018, 11:27) - Djordje Fat. [neregistrovani]

@Koje god.

Da li si ti druze Dragane procitao pazljivo ceo clanak ,gde lepo i jasno kaze da je Konen "Bio antifasista i pomogao Narodni oslobodilacki pokret".Stradao je samo zato sto je bio kapitalista i svakako Nemac poreklom.

(četvrtak, 08. feb 2018, 10:45) - anonymousGJOKICA [neregistrovani]

i dalje

Komunisticka banda pljackasa bila je nezasitna-otimala je i upropastavala sve sto im se svidelo-Pa tako su ljude proglasavali okupatorskim saradnicima,a opljackano su podvodili pod Titovo...,koji nije ni zna sta sve "Ima"ali su komunisticki pljackasi znali da za sebe i svoje"Blize" koriste i uzivaju,primitivno se izzivljaaju nad "Titovom imovniom".I gle kako genetika radi-pa tako i savremenici na vlasti,nasledjuju taj"Gen"-i jos im je lakse-jednom oteto ne vracaj nikada nikome.Vidi kako gamad jos uziva u "NarodnomT je realnost u Srbji-ma koliko se to vladajucoj garnituri nesvidjalo. dobru"Lopovi bez sudjenja nece nikada nikome sve vratiti.

(četvrtak, 08. feb 2018, 10:44) - Markovljev [neregistrovani]

Vratiti sve i svima

Neko je ovde napisao "vratite prvo našim" Pa svi su bili naši, svi kojima je oduzeta imovina su bili naši. Imovina nezna za prezime i nacionalnost, ili je imaš ili nemaš. To smo hteli oktobra, e sada nema selekcije. Nismo hteli Socijalizam, koji je hteo da bude ravnopravniji za sve, hteli smo kapitalizam, a to znači vrati što je nacionalizovano u korist svih. Nema tu sentimentalnosti, ne samo vilu i "29 Novermbar" i svu ostalu imovinu koju su imali a ne samo oni, ali svi i svima i to što pre. Česi su dogurali već tako daleko, da u nomenklaturi zaposlenja postoji i zanimanje Sluga. Toliko smo napredovali iz socijalizma.

(četvrtak, 08. feb 2018, 10:05) - anonymous [neregistrovani]

Слуђени Југословени

Kога још занима плач милиона слуђених Југословена (највише Срба) зарад Тита, једног од напогубнијих владара за Србе у савременој историји. Страни државници су му дошли на сахрану али су већ исте ноћи кренули да кују планове за распарчавање Југославије.

(četvrtak, 08. feb 2018, 09:54) - anonymous [neregistrovani]

?

Ne vidim da je Tito išta odneo sa sobom ili dao svojim naslednicima za razliku od vaših poštenih deda

(četvrtak, 08. feb 2018, 09:50) - Драган [neregistrovani]

ко је год

Ко је год сарађивао са злочиначким немачким фашистима - и требало му је одузети имовину.