Paketi neočišćene smrtonosne ribe fugu prodati u japanskom supermarketu

Putem sistema za uzbunu građani japanskog grada Gamagori upozoravaju se da ne kupuju i konzumiraju pakete ribe fugu, pošto se u prodaji u jednom supermarketu našlo pet riba kojima nije izvađena otrovna jetra.

Japanski grad Gamagori podigao je uzbunu kako bi upozorio građane da izbegavaju da jedu lokalno kupljenu ribu fugu, nakon greške zbog koje su se u prodaji našli toksični delovi tog delikatesa.

Supermarket u Gamagoriju u centralnom Japanu prodao je pet paketa ribe fugu kojima nisu odstranjene jetre, deo ribe koji sadrži najviše otrova tetrodotoksina.

Tri potencijalno smrtonosna primerka su pronađena, ali dva još nisu locirana, prenosi lokalni zvaničnik Kodži Takajanagi.

„Pozivamo sve stanovnike da izbegavaju da jedu fugu. Tri paketa smo pronašli i oni će biti uskoro vraćeni, ali još ne znamo gde se nalaze dva paketa“, rekao je Takajanagi.

Riba fugu je jedan od najskupljih japanskih delikatesa. Može da bude smrtonosan po ljude zbog otrova tetrodotoksina, koji se nalazi u jetri, jajnicima i koži.

Tetrodotoksin sadrži inhibitore protoka natrijuma, koji prvo dovode do mišićne, a onda i potpune paralize. Uprkos tome što je žrtva u početku svesna, prestanak mišićne funkcije konačno dovodi i do prestanka disanja i gušenja.

Protivotrov ne postoji, a ljudi koji unesu otrov mogu se putem veštačkog održavanja respiratornog i kardiovaskularnog sistema održavati u životu, dok otrov ne prođe kroz telo.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи