Milionima istopio srce – po cičoj zimi kilometrima do škole na kontrolni

Osmogodišnji Vang Fu pet kilometara mora da hoda do škole, što njega ne sprečava ni da se po izuzetnoj hladnoći probije da bi stigao na kontrolni. Fotografije „dečaka pahuljice“ u učionici sa promrzlnim šakama izazvale su burne reakcije u Kini, a brojne donacije ubrzo su počele da pristižu.

Fu Heng, direktor osnovne škole u gradu Sinđi u kineskoj provinciji Junan, nije mogao da veruje svojim očima kada je u učionicu ušao mali Vang Fu, sa zaleđenom kosom na glavi, rumenim obrazima i promrzlinama na rukama.

„Bio je to prvi dan finalnih ispita. Temperatura je pala na oko minus 10 stepeni Celzijusa tog jutra“, napisao je Fu pored fotografije nasmejanog mališana u učionici.

Direktor kaže da je Vang veoma veseo dečak, opisujući ga kao „odeljenskog klovna“, koji stalno zasmejava svoje drugare, ali i njega ponekada.

Njegov pozitivan pristup životu, prema Fuovim rečima, izuzetno je iznenađujuć kada se ima u vidu da živi veoma siromašno daleko od škole i da svaki dan provodi većinu slobodnog vremena sa sestrom i bakom.

Da čitava situacija bude još gora, tu je i činjenica da je i škola veoma oskudno opremljena i da čak nema ni radijatore koji bi pomogli učenicima da se ugreju.

Fotografije koje je direktor Fu podelio na društvenim mrežama izazvale su burne reakcije i velike simpatije, ne samo prema „dečaku pahuljici“ već i prema ostalim učenicima, koji uprkos surovim uslovima dolaze u školu da bi učili.

Ubrzo su počele da pristižu brojne donacije. Za pomoć Vangu, školi i drugim učenicima stiglo je oko 275.000 evra, a osim toga donirano je više od 20 peći za zagrevanje učionica, kao i veliki broj jakni i tople zimske odeće, preneo je britanski San.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара