Japanski kolekcionar pozajmio muzeju sliku od 110 miliona dolara

Slika avangardnog umetnika Žan-Mišela Baskijata „Bez naslova“, koja je prošle godine na aukciji prodata za rekordnih 110,5 miliona dolara, ponovo će se naći u Njujorku, ovog puta biće izložena u Bruklinskom muzeju od 26. januara.

Izložba, koja će trajati do 11. marta, deo je turneje „Jedan Baskijat“, koju je podržao vlasnik slike, japanski kolekcionar Jusaku Mezava, preneo je AP.

Bez naslova je slika rađena u stilu grafita koja prikazuje lice u obliku lobanje, a kupio je japanski milijarder i kolekcionar Jusaku Mezava nakon 10 minuta nadmetanja.

„Srećan sam što mogu da objavim da sam dobio remek-delo“, napisao je Mezava (42) na Instagramu ispod fotografije na kojoj se vidi kako stoji pored slike. Kolekcionar Mezava je bogatstvo, zbog kog se našao i na Forbsovoj listi, stvorio zahvaljujući onlajn prodaji.

Pasioinirani je kolekcionar umetničkih dela.

Bez naslova je praktično bila nepoznata slika pre nego što je pre nekoliko nedelja prikazana u „Sotbiju“. Mezava je u maju 2016. godine kupio još jednu Baskijatovu sliku Bez naslova, 1982 za 57,3 miliona dolara.

Baskijat je umro u 28. godini 1988. godine pošto se predozirao.

Rođen je 22. decembra 1960. u Bruklinu. Njegov otac, Žerard, je poreklom sa Haitija, a majka Matilda je rođena u Bruklinu, a portorikanskog porekla.

Za sobom je ostavio oko 1.000 slika i 2.000 crteža. O njegovom životu su snimljena dva filma.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво