Japanski kolekcionar pozajmio muzeju sliku od 110 miliona dolara

Slika avangardnog umetnika Žan-Mišela Baskijata „Bez naslova“, koja je prošle godine na aukciji prodata za rekordnih 110,5 miliona dolara, ponovo će se naći u Njujorku, ovog puta biće izložena u Bruklinskom muzeju od 26. januara.

Izložba, koja će trajati do 11. marta, deo je turneje „Jedan Baskijat“, koju je podržao vlasnik slike, japanski kolekcionar Jusaku Mezava, preneo je AP.

Bez naslova je slika rađena u stilu grafita koja prikazuje lice u obliku lobanje, a kupio je japanski milijarder i kolekcionar Jusaku Mezava nakon 10 minuta nadmetanja.

„Srećan sam što mogu da objavim da sam dobio remek-delo“, napisao je Mezava (42) na Instagramu ispod fotografije na kojoj se vidi kako stoji pored slike. Kolekcionar Mezava je bogatstvo, zbog kog se našao i na Forbsovoj listi, stvorio zahvaljujući onlajn prodaji.

Pasioinirani je kolekcionar umetničkih dela.

Bez naslova je praktično bila nepoznata slika pre nego što je pre nekoliko nedelja prikazana u „Sotbiju“. Mezava je u maju 2016. godine kupio još jednu Baskijatovu sliku Bez naslova, 1982 za 57,3 miliona dolara.

Baskijat je umro u 28. godini 1988. godine pošto se predozirao.

Rođen je 22. decembra 1960. u Bruklinu. Njegov otac, Žerard, je poreklom sa Haitija, a majka Matilda je rođena u Bruklinu, a portorikanskog porekla.

Za sobom je ostavio oko 1.000 slika i 2.000 crteža. O njegovom životu su snimljena dva filma.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 13. jan 2018, 17:40)
anonymous [neregistrovani]

Питање

Да ли би тај могао да наслика само оне преклопљене шаке... Лепо каже човек да се прави уметници преврћу у гробу гледајући шта се све рачуна у уметност.

(petak, 12. jan 2018, 18:06)
anonymous [neregistrovani]

Kakva budalastina neverovatno

110,5 miliona za sta ljudi za skrabopis ??? Pa zar je to umetnost ? Veliki umetnici se okrecu u svojim grobovima jel je umetnost vec odavno izgubljena .

(petak, 12. jan 2018, 17:58)
anonymous [neregistrovani]

Истина

Ремек-дело?! Свашта. Као да су је деца цртала за неко такмичење. Види се да је уметник био на нечему док ју је правио.