Na aerodromu zaplenjeni skupoceni satovi skriveni u toster

Carinski službenici su na Aerodromu „Nikola Tesla“ zaplenili osam skupocenih satova optočenih rubinima, čija je vrednost procenjena na preko 300.000 dolara, saopštila je Uprava carina.

Prekršaj je otkriven 11. januara oko 22.30, kada je u zelenom kontrolnom prolazu, namenjenom putnicima koji nemaju ništa da prijave za kontrolu, zaustavljen 23-godišnji Beograđanin koji je letom iz Amerike, preko Ciriha i Beča, stigao u Beograd.

Iako je rekao da nema ništa da prijavi, carinik ga je ipak uputio na rendgensku kontrolu prtljaga. 

Analizom slike uočeno je da u većem koferu, pored garderobe i kutije sa gril-tosterom, ima i ručnih satova. Carinici su tada od putnika tražili da otvori kofer kako bi utvrdili o čemu se tačno radi. 

Pošto je odbijao da sarađuje i odgovara na bilo kakva pitanja, radi asistencije su pozvane kolege iz policije, nakon čega je mladić otključao kofer.

Detaljnim pregledom prtljaga, satovi uočeni na rendgenu nisu pronađeni, te je zbog toga samo kutija sa gril-tosterom ponovo vraćena na skener. Zahvaljujući slici sa skenera jasno se videlo da su satovi zapravo sakriveni u unutrašnjosti stranica gril-tostera.

Demontažom tog kućnog aparata carinici su pronašli osam ručnih satova A. Lange & Sohne ukrašenih sa ukupno 374 rubina na kojima su bile etikete sa nazivom modela i cenom u rasponu od 35.000 do 91.000 američkih dolara. Svaki sat je bio umotan u tanku platnenu krpu i prekriven folijom.

„Carinici se na ovom graničnom prelazu često susreću sa pokušajima krijumčarenja luksuznih satova i nakita koje putnici pokušavaju da sakriju u ručni prtljag. U prilog tome govore i podaci da smo za poslednje tri godine otkrili i zaplenili 20 skupocenih satova čija ukupna vrednost dostiže sumu od gotovo pola miliona dolara“, izjavila je šefica carinske ispostave na aerodromu Branka Popović.

Popovićeva je dodala da je mladić koji je uhvaćen u krijumčarenju naivno pomislio da skener neće detektovati satove prethodno uvijene u foliju, što je potpuna zabluda, jer zraci tog uređaja prodiru i kroz 30 centimetara debeo čelik, ističe se u saopštenju.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 12. jan 2018, 19:12)
anonymous [neregistrovani]

To sam i ja pomislio

To sam i ja pomislio

(petak, 12. jan 2018, 18:59)
anonymous [neregistrovani]

20 satova za 3 godine?

A ja mislio da smo mi nepošten narod.

(petak, 12. jan 2018, 16:41)
anonymous [neregistrovani]

Boban

Da nije mozda svracao u Pariz?

(petak, 12. jan 2018, 15:53)
anonymous [neregistrovani]

Para na paru ide?

Nadam se da se sledeći scenario neće dogoditi: da satovi završe na eksluzivnoj aukciji za malobrojne "upućene" sugrađane sa jakim vezama u institucijama sistema, unapred obaveštenim o bogatom nalazu carine. Transparentnost procesa bi trebalo da obezbedi da se novac dobijen od javne prodaje ovakvih luksuznih dobara preusmeri u fondove najugroženijih slojeva društva.

(petak, 12. jan 2018, 15:28)
anonymous [neregistrovani]

Longines master

Osam skrivenih satova je krijumcarenje ali sta je sa satom na ruci koji vrijedi par hiljada $ ili dijamantnim prstenom jos skupljim? Moram li nosati racun da je legalno kupljen i svaki put prijavljivati i odjavljivati da nije "ostao" u Srbiji? Ili je ova "zanimljivost" u kategoriji slobodne (carinikove) procijene. Da ne dodjes u probleme mozda najbolje nosati sat sa pijace od 5$.

(petak, 12. jan 2018, 14:35)
anonymous [neregistrovani]

Za glupljeg coveka nisam cuo !!!

Druze da si putovao i prenosio jedan po jedan isplatilo bi ti se ovako si ostao bez i jednog skupocenog sata.

(petak, 12. jan 2018, 14:17)
anonymous [neregistrovani]

Halo Bing, kako brat?

Klinac bio u Americi, vukao ogroman kofer sa sobom i rekao da nema ništa da prijavi? Ah, malac baš nema talenta.