U Izraelu pronađen preistorijski „raj“

Arheolozi su pronašli stotine sekira, koje su ljudi koristili pre više od pola miliona godina u Želžuliji, severoistočno od Tel Aviva.

Izraelski arheolozi otkrili su izuzetno dobro očuvan preistorijski lokalitet - „raj za lovce-sakupljače“, koji su tamo živeli pre pola miliona godina.

Otkriće je napravljeno na oko pet metara dubine blizu grada Kfar Saba, a ono ukazuje da se predak homo sapijensa, homo erektus, više puta vraćao na ovo mesto, potencijalno privučen izvorom vode i obiljem divljači.

Iza sebe ostavili su veliki broj primitivnih kamenih alatki.

Arheolozi veruju da je lokalitet, severoistočno od Tel Aviva, bio raj za preistorijske lovce-sakupljače, sa potokom, vegetacijom i obiljem divljači, koji su ih privlačili da se vraćaju.

Ono što je stručnjake najviše zaintrigiralo jeste otkriće dokaza razvijene tehnologije obrade kamena. Stotine kamenih sekira, uobičajene su za drevnu ašelsku kulturu koja je postojala u starijoj paleolitskoj eri, od oko 1,5 miliona do 200.000 godina.

Oruđa i oružja iz starijepaleolitske ašelske kulture, povezana sa homo erektusom i ranim homo sapijensima, karakterističnog su ovalnog oblika ili u obliku suze.

Datiranje pronađenih ašelskih sekira, koje su korišćene za mnoge delatnosti od kasapljenja do kopanja, koristi se da bi se pratile rane ljudske migracije iz Afrike u Aziju i Evropu.

Istraživači takođe veruju da činjenica da su se vraćali na ovaj lokalitet pokazuje da su njegovi stanovnici posedovali geografsko pamćenje i da su se možda vraćali na njega kao deo sezonskog ciklusa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво