Fatva protiv bitkojna

Egipatski vrhovni muftija Šavki Alam izdao je fatvu zabranjujući bitkojn, jer je, kako je rekao, trgovanje kriptovalutama slično klađenju, koje je zabranjeno u islamu.

Fatva je izdata nakon savetovanja sa nekoliko ekonomskih stručnjaka, a egipatske legitimne vlasti ne smatraju da je trgovina kriptovalutama prihvatljiva.

Muftija je uporedio trgovinu kriptovalutama sa kockanjem, koje je zabranjeno u islamu „zbog toga što je direktno odgovorno za finansijsko uništenje brojnih pojedinaca“.

Osim toga, muftija je još rekao da bitkojn može da ima negativan efekat na bezbednost onih koji njime trguju.

Saopštenje i fatva stižu u vreme kada vrednost bitkojna nepredvidivo skače i pada. Trećeg dana 2018. godine bitkojn je završio sa vrednošću od 15.000 dolara.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво