Bankarska mučenica

Za većinu ljudi praznični dani su prilika za predah, ali za one koji žive na selu i od sela, odmora nema. Tako je i nedaleko od Kosjerića gde se ovih dana masovno peče rakija. Ali kod Mitrovića je drugačije – rakiju peče žena.

Mirjana Mitrović je u rano jutro podložila kazan, da prepeče rakiju. Od malih nogu interesovala se za proces proizvodnje tog žestokog pića, po kojem su nadaleko poznati užički krajevi.

„To je nešto što smo nasledili, što sam zatekla od oca, od dede, dobro, pradedu nisam zatekla, ali nešto gde si se rodio međ šljivama i međ livadama. Nasledio si ono što si u stvari zatekao, u tome si nastavio i da radiš", priča Mirjana Mitrović, proizvođač rakije iz Rude Bukve.

Kada su njeni roditelji ostali bez posla u gradu, jedino rešenje im je bilo selo. Četiri hektara stare sorte šljive trnovače, među kojima su pojedina stabla stoletna, samo su deo prihoda.

Decu su naučili da se na imanju nijedan posao ne deli na muški ili ženski. I Mirjana je glavna za pečenje rakije.

„Mogu vam reći, interesuje oboje, ali izgleda Mira da mi više zainteresovana nego Milomir. Radi i on sve, ali nije baš nešto bogzna zainteresovan“, objašnjava Milorad Mitrović, takođe proizvođač rakije iz Rude Bukve.

Mirjana radi u banci, bavi se sportom, ali stiže da uradi i sve poslove na selu. Namerava da žensku notu doda i u proizvodnju drugih voćnih rakija, možda i uz pomoć svog momka za kojeg kaže da još nije ispekao zanat: „Ne zna još. I on je sportista, pa videćemo. Možda ga i naučim.“

Nijedna Mirjanina koleginica ne pravi rakiju, ali ona smatra da su žene u tom poslu umešnije od jačeg pola jer znaju kako da od tog žestokog pića ne boli glava.

Ova ženska rakija nije namenjena za opijanje, već za uživanje, kaže ova mlada bankarska službenica, koja se bavi pečenjem rakije.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 04. jan 2018, 12:26)
anonymous [neregistrovani]

Престаните ракију звати "мученицом"

Престаните ракију звати "мученицом". Због широких и све до једне негативних конотација ове речи, ракији и целој пратећој бајци, а уистину и јесте бајковита, качи се ружна етикета која јој не доликује. Асоцијације су на страдање, алкохолизам, однос господара и слуге, посртање, силовање воље и разне друге и све су ружне. Гајење воћа, печење ракије, дегустација, зрење и неизвесност исхода и цивилизовано уживање у њој лепе су ствари и све заслужују поштовање а сасвим нормално као и све друго затевају савестан, напоран и пре свега вољан рад. Онај ко се толико "мучи" да је направи или док је пије и даје другима боље да се остави тога и нека пређе на гајење пауловније и степ сок. Надам се да вам је јасан сарказам овде. Уништиће се репутација и потенцијал које ракија има. Због оваквог односа ракија се тешко извлачи из канџи алкохоличарско-кафанско-печалбарског дискурса и још теже успева да стане уз виски, коњак итд. иако то неоспорно заслужује и има чиме да се са њима носи. Ако је већ јавна реч у Србији толико склона фрази, користите "златна/сребрна капљица" или само "капљица". Или нешто треће што ће узети у обзир

(sreda, 03. jan 2018, 21:39)
NIKOLAKRAJINALONDON [neregistrovani]

nikoga

Kome jos pada napamet pecenje rakije , narocito kada su u mladi u pitanju?
Nikoga.
'Parovi' 'dvor' 'farma' tu je buducnost za mlade u Srbiji.

(sreda, 03. jan 2018, 20:40)
anonymous [neregistrovani]

Bravo Mirjana!

Srbijanke su najbolje žene! I domaćice i supruge i majke i sestre i radnice i umetnice i sportistkinje...ma i vojnici i borci...za sve su vešte, za sve su najbolje. Pune energije , volje i snalažljivosti.
E sad, u svakom cveću ima kukolja ali ne treba obraćati pažnju na kukolj - nego vešto ubirati cveće.