Bankarska mučenica

Za većinu ljudi praznični dani su prilika za predah, ali za one koji žive na selu i od sela, odmora nema. Tako je i nedaleko od Kosjerića gde se ovih dana masovno peče rakija. Ali kod Mitrovića je drugačije – rakiju peče žena.

Mirjana Mitrović je u rano jutro podložila kazan, da prepeče rakiju. Od malih nogu interesovala se za proces proizvodnje tog žestokog pića, po kojem su nadaleko poznati užički krajevi.

„To je nešto što smo nasledili, što sam zatekla od oca, od dede, dobro, pradedu nisam zatekla, ali nešto gde si se rodio međ šljivama i međ livadama. Nasledio si ono što si u stvari zatekao, u tome si nastavio i da radiš", priča Mirjana Mitrović, proizvođač rakije iz Rude Bukve.

Kada su njeni roditelji ostali bez posla u gradu, jedino rešenje im je bilo selo. Četiri hektara stare sorte šljive trnovače, među kojima su pojedina stabla stoletna, samo su deo prihoda.

Decu su naučili da se na imanju nijedan posao ne deli na muški ili ženski. I Mirjana je glavna za pečenje rakije.

„Mogu vam reći, interesuje oboje, ali izgleda Mira da mi više zainteresovana nego Milomir. Radi i on sve, ali nije baš nešto bogzna zainteresovan“, objašnjava Milorad Mitrović, takođe proizvođač rakije iz Rude Bukve.

Mirjana radi u banci, bavi se sportom, ali stiže da uradi i sve poslove na selu. Namerava da žensku notu doda i u proizvodnju drugih voćnih rakija, možda i uz pomoć svog momka za kojeg kaže da još nije ispekao zanat: „Ne zna još. I on je sportista, pa videćemo. Možda ga i naučim.“

Nijedna Mirjanina koleginica ne pravi rakiju, ali ona smatra da su žene u tom poslu umešnije od jačeg pola jer znaju kako da od tog žestokog pića ne boli glava.

Ova ženska rakija nije namenjena za opijanje, već za uživanje, kaže ova mlada bankarska službenica, koja se bavi pečenjem rakije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво