Avantura jedne junice – svuda pođi, kući dođi

Potraga za izgubljenim kućnim ljubimcem nema uvek srećan kraj. Na sreću vlasnika, četvoromesečna avantura jedne junice iz Požege okončana je povratkom kući.

Junica šarulja ponovo je u svom domu u Gorobilju. Duže od četiri meseca Ljupko Jovanović i njegove komšije tragali su za njom. Sada ponovo odrasta u štali uz majku, a proći će još godinu dana dok i ona ne počne da daje mleko.

„To je jedna vrednost na selu. To je buduća krava, koja daje određene vrednosti, tek treba da dâ svoje vrednosti“, kaže Ljupko Jovanović iz Gorobilja.

A da je reč o vrednoj i snalažljivoj životinji potvrđuje i to što se, praktično kao tele, otisnula u avanturu. Preplivala je Đetinju, a potom se hranila sama po obližnjim poljima. A sa onima koji su tragali za njom kao da se igrala žmurke.

„Maltene je razmišljala kao neki specijalac, prosto neverovatno. Kažem da je to još nezrelo, ali pokazalo se da je ona drugačija. Pokazalo se da ju je nemoguće uhvatiti. Prosto je uvek za korak bila pametnija od nas ljudi“, ističe Jovanović.

Ali i igri je došao kraj, sa hladnijim danima i kada je kukuruz obran. Umesto preko vode, zaputila se na drugu stranu u susedno selo kod domaćina Dragomira Koraća.

„Usred noći, pre četiri sata, ono je prišlo, riknulo. Ja je vabnuo: 'Odi lepa, odi lepa.' I tako da sam je spasao, jer bi je negde obesili. Ovako je ostala da živi dugo godina. Poželeo bih joj dugo godina da se muze“, kaže Dragomir Korać, žitelj sela Rasna.

Iako se ceo život bavi stočarstvom, Dragomir ne pamti takvu avanturu neke junice.

Kada se sve dobro završi, kažu, domaćini zapevaju, ali Ljupko će sada mirnije razmišljati o svakom tonu, jer dok Šarulja ne počne da donosi prihod od mleka, za njenu hranu vlasnik prihoduje harmonikom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво