Ponovo otvorena drevna biblioteka Manastira Svete Katarine

U Egiptu je danas, nakon renoviranja, ponovo otvorena drevna biblioteka u Manastiru Svete Katarine u južnom Sinaju.

Današnja ceremonija održana je tri godine nakon početka radova na biblioteci, a prisustvovalo joj je nekoliko ambasadora zemalja Zapada, kao i egipatski zvaničnici.

U biblioteci se nalazi oko 3.300 mahom hrišćanskih spisa na grčkom, arapskom, sirijskom, gruzijskom, slovenskim i drugim jezicima, kao i hiljade knjiga i svitaka od kojih su pojedini i iz 4. veka nove ere. 

Arhiepiskop manastira, monah Damjanos, rekao je da se u ovoj biblioteci nalazi druga po veličini zbirka drevnih kodeksa i rukopisa na svetu, a da je jedina veća biblioteka Vatikana, prenosi AP.

Manastir Svete Katarine podignut je u šestom veku i jedan je od najstarijih pravoslavnih manastira na svetu. Nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine i jedna je od glavnih turističkih atrakcija južnog Sinaja.

Podignut je u podnožju Sinajske gore, gde je, kako se veruje, Mojsije od Gospoda dobio Deset zapovesti.

U manastiru trenutno živi mali broj monaha, koji vrše već vekovima nepromenjene obrede.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво