Na fakultetu i teretana, kafići, forenzičke analize...

Na Pravnom fakultetu teretana, Hemijski je zanimljiv filmadžijama. Neki fakulteti izdaju prostor za kafiće. Treba platiti struju, grejanje. Za održavanje je potrebno mnogo novca. Kako se sve snalaze visokoškolske ustanove?

Uprkos tome što imaju organičene mogućnosti za izdavanje prostora, u laboratorijama Hemijskog fakulteta nekada su se snimale scene za filmove i reklame. Odustali su od toga, jer zakupci nisu poštovali ugovore. Ni imovinu ovog fakulteta. Sada izdaju samo amfiteatar i to kolegama sa drugih fakulteta. Ipak, zahvaljujući najsavremenijim aparatima zarađuju novac.

„Mi radimo neku vrstu hemijske forenzike – ispitivanje i prepoznavanje potpuno nepoznatih hemijskih supstanci koje mogu da se nađu, recimo, u hrani i lekovima. U tome smo veoma uspešni i trenutno, moglo bi se reći, i jedini u zemlji koji imaju za to opremu, stručni kadar i odgovarajuće hemikalije. Sve to predstavlja izvor prihoda sa kojim nadopunjujemo nedostatke u budžetu“, istakao je Ivan Gržetić, dekan Hemijskog fakulteta.

Angažovali su ih za kontrolu tableta za mršavljenje u kojima su nedavno pronašli lek za smirenje i to vrlo opasan. U međuvremenu stigao je novi poziv.

„Na carini se nalaze nepoznati lekovi, za koje se traži način da se sazna šta se u njima nalazi. To su neke sumnjive supstance za koje nadležni ne znaju da li su ispravni i šta sadrže. Pozvani smo da ih analiziramo i to na zahtev legalnih organa u Srbiji“, objasnio je Gržetić.

I drugi fakulteti prihoduju od svoje imovine. Najčešće izdaju prostorije, ali vode računa o tome za koje namene i kome. Negde su otvoreni kafići, a na Pravnom fakultetu je teretana.

„Obavezni su zakonom da to izdaju preko tendera, a agencije tu ne mogu da im pomognu, da sarađuju. Kao i sve ostale državne firme kada im se ukaže neki prostor koji je slobodan, beogradski fakultet raspisuje tender, a zainteresovane strane se javljaju, na tenderu se pogađaju i dobija onaj ko ponudi više“, objasnio je agent za nekretnine Vladimir Milošević.

Održavanje fakulteta odnosi mnogo novca. Najviši su računi za struju, jer plaćaju po industrijskoj ceni. Neophodno je kupiti i potrošni materijal. Zato, kažu, koriste svaku mogućnost da zarade, ali samo onako kako zakon dozvoljava.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво