I zima i proleće u decembru

Vremenske prilike sve češće odstupaju od kalendara. I dok zapad Evrope i naše susedstvo pogađaju orkanski vetrovi, u Srbiji je usred decembra 20 stepeni, a samo pre tri dana vejao je sneg. Sve ekstremnije vreme posledica je klimatskih promena na šta su danas upozorili i učesnici jednodnevnog klimatskog samita u Parizu.

Dve godine posle Pariskog sporazuma o klimi, 12. 12. Francuska je domaćin samita „Jedna planeta“. Cilj je da se pronađu nova rešenja za finansiranje borbe protiv klimatskog zagrevanja. Planeta se već pregreva, toplija je za više od jednog stepena nego sredinom prošlog veka, a temperatura nastavlja da raste.

Profesor dr Vladimir Đurđević sa Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta ističe da se klima u Srbiji menja nešto brže nego što je to globalni prosek.

„Znamo da je srednja godišnja temperatura kod nas viša za oko 1,2 stepena nego što je to bila sredinom 20. veka. Najočiglednija manifestacija promene klime kod nas jeste i to da su periodi bez padavina malo duži nego što su bili u prošlosti, što izaziva učestalu pojavu suša, dok, s druge strane, kada imamo padavine one su nešto intenzivnije nego što su bile pre“, objasnio je Đurđević.

Sa tri vetroparka Srbija je na početku razvoja čistih izvora energije, a cilj je da do 2020. godine 27 odsto energije bude iz obnovljivih izvora.

„Cene tehnologije proizvodnje energije iz obnovljivih izvora su drastično pale poslednjih godina. Solarni paneli su danas oko 20 puta jeftiniji nego pre dve decenije, dok su vetroparkovi jeftiniji 10 puta“, istakao je Đurđević.

Samo u Beogradu energetski je neefikasno više od 90 odsto zgrada. Kako bi se smanjili gubici u zgradarstvu u glavnom gradu, ali i širom zemlje u planu je takozvano obačenje zgrada – izolovanje fasada, krovova, zamena prozora. Uštede u energiji koje bi se tako ostvarile vremenom bi pokrile troškove podizanja energetske efikasnosti.

I upravo na samitu u Parizu predstavnici više od 180 zemalja najavili su projekte vredne više milijardi dolara kako bi pomogli siromašnim zemljama da smanje emisije štetnih gasova. Prethodno je francuski predsednik dodelio bespovratna sredstva za 18 naučnika iz SAD i drugih zemalja. Oni su pobednici konkursa, a u Francuskoj će raditi na rešenjima kako bi se planeta sačuvala od pregrevanja.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво