Sat iz 1921. među zaplenjenim nakitom na Horgošu

Zaplenjeno 13 satova na graničnom prelazu Horgoš, među kojima je i jedan za koji se sumnja da ima veliku kolekcionarsku vrednost. Reč je o džepnom satu „patek filip“ iz 1921. godine.

Uprava carina saopštila je da je među zaplenjenim nakitom i jedan od najpoznatijih satova na svetu.

„Kada se zna da su to satovi iz limitiranih serija, ne isključujemo mogućnost da je pripadao nekoj poznatoj ličnosti, što mu dodatno diže vrednost“, kaže načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina Ivan Ribać.

Ribić je u pisanoj izjavi za medije naveo da se, u ovom tenutku, ne isključuje mogućnost da je sat potekao iz nekog krivičnog dela, kao što je pljačka privatne kolekcije ili zalagaonice na Zapadu. To će se svakako proveravati u nastavku našeg rada na ovom slučaju, ističe Ribić.

Pored vrednih satova, otkrivena su i tri prstena sa dragim kamenjem i jedan zlatni broš.

Oko ponoći je na ulazu u zemlju detaljno pregledan „volvo V5“ beogradskih registarskih oznaka kojim su trojica srpskih državljana putovala iz Minhena u Beograd.

Vozač automobila, 77-godišnji Beograđanin, je cariniku prijavio da sa sobom nosi 12 litara vina i slatkiše, dok su njegovi saputnici – otac i njegov 30-godišnji sin rekli da nemaju ništa sem ličnog prtljaga.

Carinici su, međutim, u prtljagu 30-godišnjeg saputnika pronašli čak 11 muških ručnih i džepnih satova poznatih robnih marki kao što su „lovental“ (Lowenthal), „omega“, „zenit“ i prsten sa zelenim kamenom za koji se sumnja da je reč o smaragdu, kao i jedan zlatni broš.

U ličnoj torbici vozača, carinici su potom otkrili i džepni sat marke „patek filip“ (Patek Philippe) za koji se sumnja da ima značajnu kolekcionarsku vrednost, kao i još jedan, takođe vredan ručni sat marke „odemar pige“ (Audemars piguet).

U novčaniku istog putnika pronađena su još dva prstena od belog zlata sa dijamantima.

„Jasno je da je reč o krijumčarenju veoma vrednih kolekcionarskih eksponata. Primera radi, džepni časovnik 'Patek Filip' iz 1921. godine, bez mehanizma je težak oko 117 grama i napravljen od 18-karatnog zlata. Vrednost ovakvih primeraka može da dostigne vrtoglave cifre na kolekcionarskim aukcijama, ali mi ćemo o vrednosti moći nešto da kažemo tek nakon stručne ekspertize“, kaže Svetozar Nakarada, šef Odseka za suzbijanje krijumčarenja u Subotici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара