Hladnoratovske igre – kada se „fantom“ okretao za „medveda“

Pilot hladnoratovskog američkog lovca „F-4“, Robert M. Siler, objasnio je za „Ejviejšonist“, poznati sajt o vazduhoplovstvu, da je tokom 80-ih godina u svom avionu pravio manevre oko bombardera „Tu-95“ i to na molbe sovjetskih pilota.

Prošle nedelje na Ejviejšonistu (The Aviationist) je postavljena zanimljiva fotografija iz Hladnog rata, na kojoj se vidi kako lovac „F-4“ (fantom) okrenut naopačke leti pored strateškog bombardera „Tu-95“ (medved).

Na sva pitanja (ko, kako, zašto, kada i gde) ubrzo je stigao odgovor. I to od čoveka koji je snimio fotografije.

„Iako ne mogu da se setim tačnog datuma, misija se odigrala krajem 1973. ili početkom 1974. godine. Kolegin 'F-4C', koji sam fotografisao, pripadao je 57. Presretačkoj eskardrili stacioniranoj na Keflaviku. Misija je bilo uobičajeno presretanje 'medveda' nakon što je dignuta uzbuna“, napisao je Bob u imejlu koji je poslao poznatom sajtu.

Kako bi potvrdio svoju priču, Bob je naveo da je u vazduhoplovnu službu ušao 1969. sve do 1991. godine kada se penzionisao sa činom komandanta. Tokom službovanja leteo je oko godinu dana na „fantomima" u bazi Keflavik na Islandu.

Objasnio je i bliske susrete sa „Tu-95“.

„U to vreme, prosečno smo dva puta nedeljno presretali 'medvede'. Samo smo njih viđali tamo. Najčešće, presretanja su se dešavala petkom i nedeljom i to na 'tupoljeve' koji su leteli iz Murmanska ka Kubi“, prisetio se Bob.

Prema njegovim rečima, manevre i okretanja su radili na molbe i zahteve sovjetskih kolega.

„Pokazivali su nam signale rukama da nam stave do znanja da se okrenemo. I oni su nas fotografisali. Hladni rat se smirivao i međusobno raspoloženje se popravljalo“, istakao je pilot „fantoma“.

Na pitanje da li je bilo opasno to što su radili, Bob je odgovorio da nije, jer su svi želeli malo da se zabave.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво