Kako se sprema prava italijanska pica?

Pored srpskog kola i italijanska pica je od danas pod zaštitom Uneska. Način pravljenja italijanske pice se smatra svetskom nematerijalnom kulturnom baštinom. Uslov je da se pravi onako kako to rade u Napulju. A kako rade, pitali smo u jednoj beogradskoj piceriji koja ima sertifikat napolitanskih kolega.

Testo bez kvasca, narasta satima, a peče se za minut, to je tradicionalan način pripreme napolitanke pice, objašnjavaju u jednoj beogradskoj piceriji, u kojoj je baš tako pripremaju već nekoliko godina.

„To je princip od koga ne sme da se odstupa i to je jedini načn na koji može da se priprema pica Napolitana", kaže Nenad Blaževski iz picerije "Trattoria Campania".

Dodaje da postoje razlike između picerija u Napulju kao i u ostatku Italije kao što je dužina narastanja testa koja može biti od 12 do 48 sati. To se daje slobodno picerijama da odluče kakva će biti njihova Napolitana.

„Mnogo je bitno da peć bude zidana, prava napolitanska peć, koja može da razvija temperaturu do 450 stepeni celzijusovih, pri čemu se pica Napolitana peče od 60 do 90 sekundi, tako da dobijete jedno specifično, hrskovo testo na kojem možete da osetite svežinu svih namirnica", ističe Blaževski.

Stari način pripreme podrazumeva da su Margarita i Marinara sto odsto ručni rad, što znači da se prave čak i bez oklagije. Čuva se umetnost pripremanja, ali i recept. Sastojci moraju biti isključivo italijanski.

„Tradicionalan recept se prenosi sa kolena na koleno i nije izmenjen mnogo godina do sada. Postoje dve pice koje su zvanično sertifikovane, to su pica Marinara i Margarita. Najpoznatija u svetu je pica Margarita koja čini osnovu svih pica. Ona se sastoji od prvoklasnog brašna od koga se pravi testo, pelata koji mora da bude 100 odsto italijanski, paradajza, mocarele, svežeg bosiljka i na kraju maslinovog ulja, ekstra devičanskog maslinovog ulja“, kaže Blaževski.

Napolitanci su oduševljeni činjenicom da je njihov način pripreme pice sada globalno zaštićen. Nadaju se da to znači i da će Unesko sprečavati da se na picu stavljaju ananas ili čokolada.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 09. dec 2017, 16:49)
Švaler, internacionalac! [neregistrovani]

Ma, pizza je pizza,

razlike nema!

(subota, 09. dec 2017, 09:10)
Petar [neregistrovani]

@Pitanje

Pise u tekstu: "Trattoria Campania". Ulica je "Kneza Sime Markovica 10"(sa google-a). Isto se razmisljam da je posetim. Da napokon probam i tu "Originalnu Picu". Pozdrav

(petak, 08. dec 2017, 16:03)
anonymous [neregistrovani]

Pitanje

Kako se zove doticna picerija i koja je adresa u Beogradu? Zelio bih da je posjetim. Hvala unaprijed.