Fondacija „Nušić“ predstavlja sva umeća Nušića

U centru Beograda već tri godine postoji Fondacija „Nušić“. Osnovao ju je potomak čuvenog komediografa, u godini kad se navršio vek i po od Nušićevog rođenja, s namerom da se očuva uspomena na Branislava Nušića, ne samo pisca, nego i Nušića osnivača „Pozorišnih novina“ i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, profesora na Vojnoj akademiji, ministra kulture u Pašićevoj vladi, konzula.

Samo nepismeni i ozbiljno neobrazovani ljudi misle da je Nušić umro, tako bar tvrdi jedan od najvećih savremenih srpskih dramskih pisaca. Da je književno delo Branislava Nušića živo i aktuelno i danas nema sumnje.

Ali, u fondaciji Nušić podsećaju i da je bio reditelj venčanja kralja Alekdsandra, fotograf, konzul. Sva lica diplomate Nušića bila su i tema izložbe koju je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova, jer bio je, kažu, više od diplomate.

Upravnik Fondacije „Nušić“, Nebojša Nušić kaže da je Branislav Nušić u vreme svog službovanja kao diplomate i kao etnograf i kao fotograf napravio i sakupio izuzetno značajnu građu koja govori o srpskom narodu koji je tada živeo pod Otomanskom imperijom.

„Interesantno je da se istakne da je njegov dugogodišnji prijatelj Mokranjac kao kompozitor na osnovu saradnje sa Nušićem zapisao pesme koje je tada srpski narod pevao“, objašnjava upravnik fondacije.

Priča o dve bočice mastila na Nušićevom radnom stolu – onom državnom za službenu upotrebu i onom privatnom namenjenom književnom radu, postala je legenda. U fondaciji nastoje da sačuvaju i priče, ali i da prikupe što više podataka i dokumenata o Nušiću.

„Krenuli smo sa Nušićem diplomatom, pronašli smo neka neobjavljena pisma, ali nije ekskluzivitet da bude samo nešto što nije objavljeno, nije to prioritet nego da se građa objedini, da sve bude na jednom mestu i da to u Fondaciji 'Nušić' i na portalima bude dostupno svima kao javno dobro“, istakla je Milena Šećerović iz Centra za prikupljanje, obradu i publikovanje dokumentarne baštine „Fabula nostra“.

U godini koja je pred nama, navršiće se osam decenija od smrti Branislava Nušića. Tim povodom, u fondaciji planiraju izložbu o Nušićevom životu, promociju Autobiografije, nova čitanja njegovih komedija, pa i kvizove o Nušićevom životu i delu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво