„Vikipedija“ poziva čitaoce da dopune biografije ličnosti iz SFRJ

„Vikimedija Srbije“ i Muzej Jugoslavije organizuju sutra uređivački maraton u pisanju i dopunjavanju biografija znamenitih ličnosti iz perioda SFRJ na „Vikipediji“ na srpskom jeziku.

Maraton će se održati simbolično na nekadašnji Dan republike u Muzeju Jugoslavije, a članci na srpskoj jezičkoj verziji Vikipedije biće ilustrovani i fotografijama iz fundusa te institucije.

Akciji se pridružuje i Istorijski arhiv Jagodine, koji će za viki projekte donirati političke plakate iz ovog perioda.

Urednici „Vikipedije“, volonteri „Vikimedije Srbije“ i zaposleni u Muzeju Jugoslavije okupiće se sutra kako bi zajedno unapredili članke na Vikipediji na srpskom jeziku o znamenitim ličnostima iz perioda Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Zajedničkim radom ustanovljeno je da mnoge biografije nedostaju na Vikipediji, a da Muzej poseduje adekvatnu literaturu, koja je osnova za građu članaka, kao i fotografije za ilustraciju.

Uređivački maraton je zvanični početak dugoročne saradnje između Muzeja i Vikimedije, a nastaviće se programom „Vikipedijanac“ stažista koji će biti realizovan u ovoj ustanovi u narednih mesec dana.

Urednik Vikipedije sa iskustvom radiće u ovoj instituciji kulture na digitalizaciji materijala od enciklopedijske vrednosti, koji će se potom naći na Vikipediji i drugim „viki“ projektima, ali će pružiti i obuku zaposlenima za samostalni rad u „viki“ okruženju, kao i na unapređenju članaka na Vikipediji na srpskom jeziku.

Saradnja Muzeja Jugoslavije i „Vikimedije Srbije“ deo je GLAM programa (galerije, biblioteke, arhivi i muzeji) koji srpski ogranak Zadužbine Vikimedija sprovodi u Srbiji.

U pitanju je dvosmerna saradnja sa institucijama kulture u unapređenju dostupnosti riznice kulturnog nasleđa naše zemlje na internetu, odnosno na Vikipediji.

Program GLAM dobio je podršku i Ministarstva kulture i informisanja Repubike Srbije, gde su održane inicijalne radionice i prezentacije za predstavnike muzeja, arhiva i biblioteka u Srbiji o mogućnostima doprinosa „viki“ projektima, odnosno prisutnosti srpske kulture na internetu.

Kao rezultat ove podrške, brojne ustanove kulture se pridružuju GLAM programu širenja slobodnog znanja i kulture, pa se tako trenutno intenzivno uspostavlja saradnja sa muzejima, arhivima i biliotekama širom Srbije.

Istorijski arhiv Jagodine će za početak saradnje donirati političke plakate, u Muzeju u Leskovcu se sprovodi program stažiranja, a u Muzeju Vojvodine će sredinom decembra biti održan dvodnevni seminar za predstavnike muzeja u Vojvodini.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 29. nov 2017, 09:34) - Славна прошлост! [neregistrovani]

Да би добио дебелу пензију,

могао си да доведеш само два сведока,која би потврдила да си се борио под Јорган планином!