Švajcarsko selo namerava da plati ljudima da dođu da žive

Stanovnici švajcarskog sela Albinena, u kantonu Vale, za deset dana će odlučiti o novoj politici kojom će strancima spremnim da tu bar deset godina žive ponuditi novac – oko 70.000 švajcarskih franaka za četvoročlanu porodicu.

Malo selo u kojem trenutno živi 240 stanovnika, jedno je od mnogih u Švajcarskoj koje poslednjih godina doživljava veliko iseljavanje stanovnika. Iako u selu postoje brojne vikendice, stanovnici, pogotovo mlađe porodice, odlaze iz sela.

Samo u poslednjoj godini, selo su napustile tri porodice s osmoro dece pa je lokalna vlast bila prisiljena da zatvori seosku školu.

Stanovnici sela zahtevaju od lokalnih vlasti da učine nešto kako bi se u selo vratio život i kako bi se obezbedila budućnost i opstanak sela.

Plan lokalnog veća je da porodicama ili pojedincima, strancima, koji se odluče na kupovinu ili izgradnju kuće u Albinenu, pod određenim uslovima, poklone po 25.000 franaka za svaku odraslu osobu u porodici i dodatnih 10.000 franaka po detetu.

Četvoročlana porodica, prema tom predlogu, dobila bi bonus u vrednosti od 70.000 švajcarskih franaka.

Ali, postoje i uslovi koje je potrebno ispuniti.

Odrasle osobe moraju biti mlađe od 45 godina i pristati na život u selu u trajanju od najmanje 10 godina. U kupovinu ili izgradnju kuće treba uložiti najmanje 200.000 franaka tokom desetogodišnjeg perioda i nekretnina mora biti stalni dom, a ne vikendica.

Novac od lokalnih vlasti dobijaju nepovratno, osim u slučaju ako neko odluči da napusti selo pre isteka roka od deset godina. 

Lokalne vlasti su uverene da su ove mere pristupačne za sve.

„To je ulaganje u budućnost sela“, pišu lokalne novine. Dodaju da će zajednica profitirati od novih porodica kroz poreze, ugovore o izgradnji i kupovini namirnica i svega potrebnog u seoskoj prodavnici, dok će se istovremeno u selo vratiti život.

„U najboljem slučaju će se ponovo otvoriti i škola u selu“, dodaje se u novinama.

Albinen je selo koje se nalazi na 1.300 metara nadmorske visine, s pogledom u dolinu Rone. Selo se ponosi čistim planinskim vazduhom i sa puno sunčanih dana godišnje. Na samo šest kilometara nalazi se termalno odmaralište Lukerbad.

U selu nema puno mogućnosti za zapošljavanje, ali prvi veliki gradovi udaljeni su na samo pola sata vožnje.

broj komentara 91 pošalji komentar
(petak, 16. mar 2018, 18:18)
Nada [neregistrovani]

Molim odgovor

Kako da dodjem do daljih obavestenja ja i suprug smo zaiterosovani imamo dvoje dece hvala molim odgovor

(ponedeljak, 05. mar 2018, 10:15)
anonimus [neregistrovani]

konkurisao sam

kako da dodjem do kontakta mi smo 4 clana porodica i jos jedno dete na putu mi bismo odma otisli iz srbije smo znam italijanski jezik perfektno imamo po 30 god ja i supruga..HWALA UNAPRED

(nedelja, 04. mar 2018, 10:58)
Dragoslav Simic [neregistrovani]

Put ka boljem zivotu

Imam sedmoro djece,imam 53 a supruga 46 godina voljeli bi da zivimo u ovom selu

(utorak, 27. feb 2018, 22:07)
vladimir [neregistrovani]

Veselovic

Ja Imam 30 godine supruga ima 26.sin ima11.cerka ima 10.
MI bi hteli da see prijavimo ako moze. Cekamo da nam javite.

(sreda, 21. feb 2018, 17:03)
Goran projceski [neregistrovani]

Za selo svajcarsko

Dali mozi za mene i mojata familija odma odam

(četvrtak, 15. feb 2018, 09:04)
Petrovic [neregistrovani]

Kontakt

Molim,Vas da nam date smernice i kontakte osoba kod kojih možemo dobiti dodatne informacije u vezi sa ovom temom. Unapred zahvalan!

(nedelja, 11. feb 2018, 08:22)
Prle CH [neregistrovani]

Novine

Po komentarima rekao bih da ljudi nisu razumeli sta ste hteli da napisete zato bi trebalo ubuduce ovakve tekstove izbegavati.
Pozdrav Prle.

(nedelja, 11. feb 2018, 00:38)
Ivan [neregistrovani]

Ivan

Kome Da se Obratim Za Dolazak I Malo Opsirnije O Tome ??!!

(subota, 10. feb 2018, 15:53)
Lejla [neregistrovani]

Bracni par

Molim vas za neki kontakt, suprug i ja smo zainteresovani? Hvala.

(ponedeljak, 05. feb 2018, 17:20)
Zvezdan [neregistrovani]

Albinen

Kao prvo moras da kupis neku nekretninu ili da izgradis kucu da bi ziveo tamo. Drugo nema skole morao bi da vozis decu svaki dan kolima pola sata do prve skole. Treće papreno je skupo te pare ces potrošiti za 6meseci ako neradis nigde. Mozes uspeti ako radite oboje nekazem svima je to ali nije bajka kao sto svi pricaju o tome