Švajcarsko selo namerava da plati ljudima da dođu da žive

Stanovnici švajcarskog sela Albinena, u kantonu Vale, za deset dana će odlučiti o novoj politici kojom će strancima spremnim da tu bar deset godina žive ponuditi novac – oko 70.000 švajcarskih franaka za četvoročlanu porodicu.

Malo selo u kojem trenutno živi 240 stanovnika, jedno je od mnogih u Švajcarskoj koje poslednjih godina doživljava veliko iseljavanje stanovnika. Iako u selu postoje brojne vikendice, stanovnici, pogotovo mlađe porodice, odlaze iz sela.

Samo u poslednjoj godini, selo su napustile tri porodice s osmoro dece pa je lokalna vlast bila prisiljena da zatvori seosku školu.

Stanovnici sela zahtevaju od lokalnih vlasti da učine nešto kako bi se u selo vratio život i kako bi se obezbedila budućnost i opstanak sela.

Plan lokalnog veća je da porodicama ili pojedincima, strancima, koji se odluče na kupovinu ili izgradnju kuće u Albinenu, pod određenim uslovima, poklone po 25.000 franaka za svaku odraslu osobu u porodici i dodatnih 10.000 franaka po detetu.

Četvoročlana porodica, prema tom predlogu, dobila bi bonus u vrednosti od 70.000 švajcarskih franaka.

Ali, postoje i uslovi koje je potrebno ispuniti.

Odrasle osobe moraju biti mlađe od 45 godina i pristati na život u selu u trajanju od najmanje 10 godina. U kupovinu ili izgradnju kuće treba uložiti najmanje 200.000 franaka tokom desetogodišnjeg perioda i nekretnina mora biti stalni dom, a ne vikendica.

Novac od lokalnih vlasti dobijaju nepovratno, osim u slučaju ako neko odluči da napusti selo pre isteka roka od deset godina. 

Lokalne vlasti su uverene da su ove mere pristupačne za sve.

„To je ulaganje u budućnost sela“, pišu lokalne novine. Dodaju da će zajednica profitirati od novih porodica kroz poreze, ugovore o izgradnji i kupovini namirnica i svega potrebnog u seoskoj prodavnici, dok će se istovremeno u selo vratiti život.

„U najboljem slučaju će se ponovo otvoriti i škola u selu“, dodaje se u novinama.

Albinen je selo koje se nalazi na 1.300 metara nadmorske visine, s pogledom u dolinu Rone. Selo se ponosi čistim planinskim vazduhom i sa puno sunčanih dana godišnje. Na samo šest kilometara nalazi se termalno odmaralište Lukerbad.

U selu nema puno mogućnosti za zapošljavanje, ali prvi veliki gradovi udaljeni su na samo pola sata vožnje.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво