Više zemljotresa sledeće godine, milijardu ljudi u opasnosti

Naučnici upozoravaju da promene u brzini Zemljine rotacije mogu da izazovu veliku seriju razornih zemljotresa širom sveta, pogotovu u gusto naseljenim tropskim regionima.

Rodžer Bilham sa Univerziteta „Kolorado“ u Bolderu i Rebeka Bendik sa Univerziteta „Montana“ u Mizuli predstavili su svoje nalaze na godišnjem sastanku Geološkog društva Amerike.

Njihovi argumenti su da bi čak i najmanja promena u rotaciji Zemlje, koja bi promenila dužinu dana za jedan milisekund, mogla da prouzrokuje ogromne promene ispod površine planete.

Prema njihovoj teoriji, najmanje usporavanje menja oblik Zemljinog čvrstog unutrašnjeg jezgra od gvožđa i nikla i, zauzvrat, utiče na tečno spoljašnje jezgro na kom leži Zemljin mantl, a potom kora sa tektonskim pločama.

Naprezanje je veće na delovima tektonskih ploča gde se nalaze neki od najnaseljenijih delova planete blizu Ekvatora, koji imaju oko milijardu stanovnika.

„Veza između Zemljine rotacije i zemljotresa je velika i čini se da će biti povećan broj jakih zemljotresa sledeće godine“, rekao je Bilam za Gardijan.

Svi snažni zemljotresi u proteklom veku su podrobno zabeleženi i opisani.

Istraživanje je obuhvatilo proučavanje svih zemljotresa jačih od sedam jedinica na Rihterovoj skali od početka 20. veka. U ovom vremenskom rasponu, oni su otkrili pet perioda značajno povećane seizmičke aktivnosti, koji su se dešavali svake 32 godine.

Poslednje usporavanje počelo je pre četiri godine.

„Tokom tih perioda, bilo je između 25 i 30 jakih zemljotresa godišnje. Van njih, prosečno se desi oko 15 jakih zemljotresa godišnje. Prilično je jasno da nam Zemlja daje upozorenje pet godina pred početak perioda povećane seizmičke aktivnosti“, ističe Bilam.

Prema njegovim rečima, zaključak je prilično jasan.

„Sledeće godine imaćemo povećan broj žestokih zemljotresa. Ove godine ih nismo imali mnogo. Tačnije, šest jakih zemljotresa. Od 2018. godine lako bi moglo da se desi da ih imamo više od 20 godišnje“, upozorio je Bilam.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи