One su prvi afrički bob tim na Zimskim olimpijskim igrama!

Poput jamajčanskog bob tima koji se kvalifikovao 1988. godine i odmah stekao svetsku slavu, tako sada i tri Nigerijke svoj i san čitave Afrike pretvaraju u javu i na korak su od kvalifikovanja za Zimske olimpijske igre 2018. godine u Pjeongčangu, u Južnoj Koreji.

Kako to obično biva sa ovakvim pričama, sve počinje sa skromnim mogućnostima i velikim snovima. Prošle godine, tri sportistkinje otišle su u gvožđaru da promene istoriju i 12 meseci kasnije se njihov napor isplatio.

Seun Adigun, Ngozi Onvumere i Akuoma Omeoga imale su samo drveni bob (kućna radinost), a sada su ne samo prvi nigerijski, već i afrički bob tim koji se kvalifikovao za Zimske olimpijske igre.

Adigun, koja je za Nigeriju trčala 2012. godine na Letnjim olimpijskim igrama, predvodila je projekat i sa sobom povukla još dve koleginice.

Pošto im je bio potreban novac, obratile su se ljudima na internetu za pomoć i na sajtu GoFundMe prikupile 75.000 dolara.

To se ispostavilo dovoljno i da privuče nigerijske vlasti da pokrenu državnu federaciju za bob, a ženski tim je počeo da vežba na ledu u pravim takmičarskim sankama.

Nijedna afrička država se do sada nije takmičila u bobu na Zimskim olimpijskim igrama, a za ovaj trio nigerijskih pionirki, pojavljivanje na tom takmičenju je samo početak.

Ogroman korak su napravile ove nedelje u Kalgariju uspešno završivši i poslednju petu kvalifikacionu trku na istoj stazi gde je i jamajčanski bob tim stekao svetsku slavu 1988. godine na Zimskim olimpijskim igrama.

„Imamo velike ciljeve. Kao vozač želim da nas odvezem na podijum. Jednostavno, to je takmičarka u meni“, rekla je Adigunova za Gardijan.

Uprkos tome što su tri Nigerijke postigle kvalifikacioni standard, još ima posla. Reprezentacije koje se nadaju kvalifikovanju u Pjongčang moraju da budu u prvih četrdeset na svetskog rang listi 14. januara nakon sedam trka Svetskog kupa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи