Pridvorica – spomenik seljaku, sarkofag i još ponešto

U Pridvorici kod Čačka meštani su, uz put, napravili spomen-područje „Tošin do“. Pored spomenika seljaku, krajputaša i nekoliko obeležja izginulim u ratovima, nalazi se i sarkofag pronađen u njihovom selu. Želja im je da privuku turiste i upoznaju ih sa istorijom tog sela.

Pridvoričani se prošlošću diče, čuvaju obeležja na generacije iza njih, na pale borce u prohujalim ratovima. Poštuju seljaka, kome podigoše nesvakidašnji spomenik. Na njihovom spomen-području je i sarkofag za koga ne mogu da utvrde iz kog perioda potiče.

„Verovatno iz rimskog doba. I oni su znali da dođu da žive ovde, na dobrom mestu i na lepom području kao što je ova visoravan na 450 metara, gde se mnogo gaji voće i povrće“, priča Jovan Jovanović iz Pridvorice.

U selo na obroncima Jelice često dolaze i oni koji su poreklom iz Pridvorice, ali i oni koji to nisu. Bilo da obiđu imanja, ili zbog sezonskih poslova, na odmor ili u lov. A svi svakako svrate u „Tošin do“.

Milorad Kuzmanović iz Čačka kaže da gosti dolaze na izlete zbog čistog vazduha i prirode. „I mi se tu okupljamo vikendima, pravimo zakuske“, ističe Milorad.

Na vreme kada je u ovom selu bilo puno vinograda podseća kačara, koju na istom mestu pamte i najstariji meštani. Za neobično spomen-područje, kažu, nedostaje još nešto.

„Naš predak je došao iz Crne Gore. On ima svoje spomenike gore na Belom brdu. Njega još smo hteli da prenesemo tu, na ovom mestu i da napravimo jedan komplet. I to je ponos naš. Mi volimo što ovo imamo“, rekao je Veljko Jovanović iz Pridvorice.

Iako je put do njihovog sela uzak i oštećen, Pridvoričani se nadaju da će ga turisti lako pronaći. U prirodi i njenim plodovima gosti mogu da uživaju, a oni, kažu, imaju mnogo toga da im ispričaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се