Crnogorska planina Zeletin krije stabla stara 500 godina!

Na planini Zeletin, delu masiva Prokletija na potezu od Andrijevice do Gusinja i andrijevičkog sela Kuti, rastu stabla munike stara pet vekova! U godovima tih stabala stoji čitava istorija jednog naroda i generacija koje su je čuvale i u vremenima mnogo većih izazova.

Većina meštana Andrijevice i brojnih okolnih naselja sigurno ne zna za ovaj podatak zbog kojeg bi ovaj neistraženi deo masiva Prokletija mogao da postane pravo rajsko mesto, ako ne i još jedna crnogorska prašuma pored Biogradske gore gde najstarija stabla imaju do 400 godina, piše crnogorski portal CDM.

Biolog Bojan Zeković potvrdio je da na planini na severu Crne Gore rastu mudri gorostasi: „Munika veoma sporo raste, a kada ih vidite u tim dimenzijama sigurno ne možete ostati ravnodušni. Ozbiljnija istraživanja nikada nisu sporvedena i u tome je najveći problem, jer znamo da se radi o evropskim retkostima, koja bi privukla pažnju nauke i javnosti i mnogo bi značila za naselja u okolini i celu Crnu Goru“.

Komentarišući mogućnost da zbog toga Zeletin postane još jedna crnogorska prašuma, Zeković ističe da je to vrlo moguće, ali da ta planina nije usamljena u tome.

„Reč je o malim mestima koja su samo lokalcima poznata, lokalcima koji su odrasli uz to i nekako prihvatili, ali ni svesni nisu bili kakve retkosti imaju u svom dvorištu. Upravo uz njihovu pomoć otkrivamo ova rajska mesta“, dodaje Zeković.

Međutim, veliki problem u očuvanju ovako retkih vrsta predstavljaju koncesionari koji ih nemilosrdno seku narušavajući savršeni sklad prirode. Da sve bude još gore, seku se stabla i na Orjenu, Komovima, Bjelasici, Visitoru, Ljubišnji i u Hajli-šumama koje su međunarodno zaštićene Bernskom konvencijom kao Emerald staništa.

„Odnose se šume ljudima ispred praga, ostavljajući im pustinje iznad kuća, uništene izvore, uništene puteve, ostavljajući ih na ledini. Daleko od toga da se radi o održivosti, a uzimajuću u obzir klimatske promene kojih smo svi svedoci, ovakav odnos prema šumama predstavlja samoubilački akt jedne države“, ocenjuje Zeković i navodi da bageri uništavaju istoriju.

„U toku je potpuna pohara crnogorskih šuma, odvija se skrivena od očiju javnosti i pod sumnjivim okolnostima sa ogromnim propustima. Mislim da je svakom ko misli na budućnost ove zemlje, na ljude koji žive u tim krajevima, na identitet Crne Gore kao prirodnog bisera, u interesu da zaustavi ovu lavinu“, upozorava crnogorski biolog.

broj komentara 10 pošalji komentar
(petak, 10. nov 2017, 10:49)
anonymous [neregistrovani]

Krivicno

Ovakvo drvece, ako vec nije, treba zastititi tako da, ko god pozeli i krene da ih posece, treba ga kazniti dugim zatvorskim kaznama, a nekako obezbediti taj lokalitet da se identitet tih drvoseca lako prepozna. To je nacionalno blago.

(petak, 10. nov 2017, 09:56)
Petar [neregistrovani]

Cija je suma?

Sume su nase i pripadaju covecanstvu.

(petak, 10. nov 2017, 01:05)
Crnogorac [neregistrovani]

@ milovan

Nemoras objasnavas nista, i ti bi se Ljutio da bi mi rekli da je morava crnogorska... Pozdrav srpce iz prelijepe cg

(četvrtak, 09. nov 2017, 23:32)
sumar [neregistrovani]

Sekac

Posjecite ih, treba ih u gradju!

(četvrtak, 09. nov 2017, 21:42)
JJ [neregistrovani]

Zeletin očarava!

Divim se čudima prirode koja odoljevaju zubu vremena! Vidim se ljudima koji nam otkrivaju mjesta koja su nam tako blizu a ne znamo za njih! Divim se fotografu koji ovim savršenim fotografijama čini da se ovo ne zaboravi!

(četvrtak, 09. nov 2017, 21:42)
anonymous [neregistrovani]

Nebitno cije su

Vazno je da postoje i da ih ima,bilo bi zalosno kada bi ih posekli ! Cuvaj te tako da i drugi imaju sta da vide .
Ps:Pozdrav Crnaj Gori iz nase lepe Srbije !!!

(četvrtak, 09. nov 2017, 19:58)
Milovan [neregistrovani]

Jesu Srpske

Jesu Srpske, moj čuk, čuk.......čukun deda ih je zasadio...!!!Jesi zadovoljan odgovorom crnogorče ili još treba da ti objašnjavam..???

(četvrtak, 09. nov 2017, 19:54)
Marko kamiondžija [neregistrovani]

Naravno

Da jesu

(četvrtak, 09. nov 2017, 19:43)
anonymous [neregistrovani]

Odgovor:

Da ali su Crnogorske ako nisu Srpske jer se nalaze u C Gori lijep pozdrav iz Montenegra .

(četvrtak, 09. nov 2017, 19:21)
anonymous [neregistrovani]

Da i one nisu srpske!?

...