Crnogorska planina Zeletin krije stabla stara 500 godina!

Na planini Zeletin, delu masiva Prokletija na potezu od Andrijevice do Gusinja i andrijevičkog sela Kuti, rastu stabla munike stara pet vekova! U godovima tih stabala stoji čitava istorija jednog naroda i generacija koje su je čuvale i u vremenima mnogo većih izazova.

Црногорска планина Зелетин крије стабла стара 500 година! Црногорска планина Зелетин крије стабла стара 500 година!

Većina meštana Andrijevice i brojnih okolnih naselja sigurno ne zna za ovaj podatak zbog kojeg bi ovaj neistraženi deo masiva Prokletija mogao da postane pravo rajsko mesto, ako ne i još jedna crnogorska prašuma pored Biogradske gore gde najstarija stabla imaju do 400 godina, piše crnogorski portal CDM.

Biolog Bojan Zeković potvrdio je da na planini na severu Crne Gore rastu mudri gorostasi: „Munika veoma sporo raste, a kada ih vidite u tim dimenzijama sigurno ne možete ostati ravnodušni. Ozbiljnija istraživanja nikada nisu sporvedena i u tome je najveći problem, jer znamo da se radi o evropskim retkostima, koja bi privukla pažnju nauke i javnosti i mnogo bi značila za naselja u okolini i celu Crnu Goru“.

Komentarišući mogućnost da zbog toga Zeletin postane još jedna crnogorska prašuma, Zeković ističe da je to vrlo moguće, ali da ta planina nije usamljena u tome.

„Reč je o malim mestima koja su samo lokalcima poznata, lokalcima koji su odrasli uz to i nekako prihvatili, ali ni svesni nisu bili kakve retkosti imaju u svom dvorištu. Upravo uz njihovu pomoć otkrivamo ova rajska mesta“, dodaje Zeković.

Međutim, veliki problem u očuvanju ovako retkih vrsta predstavljaju koncesionari koji ih nemilosrdno seku narušavajući savršeni sklad prirode. Da sve bude još gore, seku se stabla i na Orjenu, Komovima, Bjelasici, Visitoru, Ljubišnji i u Hajli-šumama koje su međunarodno zaštićene Bernskom konvencijom kao Emerald staništa.

„Odnose se šume ljudima ispred praga, ostavljajući im pustinje iznad kuća, uništene izvore, uništene puteve, ostavljajući ih na ledini. Daleko od toga da se radi o održivosti, a uzimajuću u obzir klimatske promene kojih smo svi svedoci, ovakav odnos prema šumama predstavlja samoubilački akt jedne države“, ocenjuje Zeković i navodi da bageri uništavaju istoriju.

„U toku je potpuna pohara crnogorskih šuma, odvija se skrivena od očiju javnosti i pod sumnjivim okolnostima sa ogromnim propustima. Mislim da je svakom ko misli na budućnost ove zemlje, na ljude koji žive u tim krajevima, na identitet Crne Gore kao prirodnog bisera, u interesu da zaustavi ovu lavinu“, upozorava crnogorski biolog.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво