Hoćemo li u Rumu na vašar? Hoćemo, već 270 godina!

Komšijski rivalitet u Srbiji dobro je poznat. Šabac i Ruma decenijama se takmiče čiji je vašar bolji i veći. Ipak, ova godina naruku više ide Rumljanima, čiji vašar proslavlja važnu godišnjicu.

Pravi provod nije u Šapcu, nego na vašaru u Rumi. Tako bar tvrde njeni meštani. Svakog trećeg dana u mesecu Rumljani organizuju svoj vašar za koji kažu da u pesmi nije opevan ali garantuju da je najstariji u Srbiji.

I Rumi se zna koliko je star vašar, mada ima i preuveličavanja, pa neki kažu ima i do 300 godina. Vašar ove godine slavi 270. rođendan. Privilegiju da trguju Rumljani su dobili ukazom Marije Terezije još 1747. godine.

Rumljani vole da se pohvale da je njihov vašar jedan od najstarijih ne samo u Evropi, već i u čitavom svetu. Za 270 godina ovde se štošta promenilo, ali dve stvari su sasvim izvesne: prva je da kiša i dalje može da upropasti vašar, a druga je da za bilo koju stvar koju pronađete možete dobro da se iscenkate.

Zahvaljujući kiši cenkanje je mnogima i uspelo.

Kupovale su se i prese za čvarke, tepisi, kašike, pidžame, prsluci... Posetioci uglas kažu da se može pronaći sve – od igle do lokomotive.

Sadnice za kivi i ograda od kovanog gvožđa

A pre nego što stignete do lokomotive naći ćete sadnice za kivi, kazanče za gulaš, ogradu od kovanog gvožđa, spravu za sečenje pečenja, razno povrće.

Jedan Rumljanin prodaje karfiol i kaže da ga uzgaja po specijalnom receptu.   

„Polivan je bunarskom vodom, nije đubren, nikakva hemija nije korišćena. Prirodno je i 100 posto iz Rume, ovde smo gazde“, hvali svoju robu ovaj prodavac. Osim meštana, ovde trguju i prodavci iz cele Srbije. Mnogi od njih sa podužim radnim stažom u Rumi. Takav je i deda Pera, koji prodaje supersecka. 

„Trideset godina dolazim. Stojim na istoj lokaciji na istom mestu. Ovo je moj supersecko. Evo vidite to je mala stvar, a tako radi sve operacije. Hoćete kupus, evo radi, hoćete jabuku evo je radi“, objašnjava deda Pera.

Neobične reklame su na sve strane. Ipak, čini se da je najviše garderobe. Nije udobno kao u kakvom tržnom centru, ali najupornije ni kiša ne sprečava da probaju cipele ili kupe spavaćicu.

Skoro je nemoguće da ne pronađete ništa za svoju dušu. Ako se i to, ipak, desi, malo je verovatno da ćete odoleti vrućem pečenju, čvarcima ili slaninici. Rumljani kažu iz Srema niko ne odlazi gladan. Naročito ne sa njihovog vašara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво