Ima samo 12 godina, a već je postao muzejski vodič

Za većinu turista poseta nekog mesta podrazumeva i obaveznu posetu muzeju. One koje put odvede u Sremsku Mitrovicu i njihov Muzej „Srema“ sa bogatom istorijom od dinosaurusa do rimskog doba upoznaće se kroz priču Alekse Teodorovića. Ima samo 12 godina i najmlađi je muzejski vodič.

Ovde možete videti lobanju džinovskog jelena megalocerosa giganoteusa. Ovo je deo donje vilice mamutusa primigenijusa mamuta, a ovo je deo lobanje bizona priskusa.

Ovako sa praistorijskim životinjama Aleksa počinje svoju muzejsku turu. Bez predaha i pauza od prve do poslednje postavke, brojne informacije i latinski nazivi.

„Ja sam iskreno iznenađen kako neko od dvanaest godina može toliko mnogo da zna o svim dinosaurusima“, kaže Vuk Jeličić iz Sremske Kamenice.

Za najmlađeg vodiča odgovor jednostavan.

„Kao četvorogodišnjak sam pročitao svoju prvu knjigu i jedna od prvih knjiga je baš bila o dinosaurusima i kako sam pročitao to je bila ljubav na prvi pogled. Nije uopšte bilo teško ali neke stvari sam morao više puta da pročitam pošto mi se ponekad dogodi da zaboravim“, objašnjava najmlađi vodič Muzeja Srema, Aleksa Todorović.

Uz dinosauruse rimsko nasleđe Sirmijuma njegovo je interesovanje. Za učenika šestog razreda muzej je i igraonica i radionica. Za nova saznanja uvek ima vremena za svakog posetioce spreman odgovor.

U programu najmlađi vodič je godinu dana. Uz Aleksu su u muzej stigli i novi mladi saradnici i brojnija publika. Iako se njegove ture posebno najavljuju, mentorki je vikendom najčešća zamena.

„On je jedan mali genijalac koji se pronašao u mojoj priči o istoriji i o tome zna puno. Naravno, ja popunjavam nedostatke, on popunjava takođe moje nedostatke, a inspiriše me da radim dalje“, ističe Jasmina Davidović, viši kustos Muzeja Srema i Aleksina mentorka.

„Još treba da naučim Rim, ali malo je teško budući da se nekoliko careva izmenilo na njegovom prestolu i ima gomila spomenika koje treba da se nauče, a jednoga lepog dana ću verovato postati paleontolog da idem po svetu i tražim fosile praistorijskih životinja“, kaže Aleksa o svojim planovima za budućnost.

I posle 70 godina postojanja, muzej je kažu uz Aleksu postao mlad. O zubima mamuta ili rimskom sunčanom satu, gosti iz inostrastva od Alekse sve saznaju na engleskom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара