Čeh japanskog porekla, a ultradesničar protiv imigranata

Češka ultradesničarska stranka Sloboda i direktna demokratija (SPD), čiji je lider preduzetnik japanskog porekla Tomio Okamura pozivao Čehe da šetaju svinje pored džamija i prestanu da jedu kebab, osvojila je na parlamentarnim izborima u toj zemlji nešto malo manje od 10,7 odsto glasova.

Rojters navodi da je SPD ostvario iznenađujuće dobar rezultat na talasu ultradesničarskog raspoloženja u Evropi, koji je skoro na nivou dve stranke plasirane odmah iza pobedničke partije ANO milijardera Andreja Babiša, kao i da bi Okamura sada potencijalno mogao da utiče na formiranje vlade.

Agencija navodi da je Okamura SPD osnovao 2015, a da je pre ulaska u politiku javnosti postao poznat po neobičnoj putničkoj agenciji za plišane igračke.

„Želimo da zaustavimo islamizaciju Češke Republike, želimo nultu toleranciju prema migraciji“, rekao je Okamura novinarima juče nakon saopštavanja nezvaničnih izbornih rezultata.

Rojters navodi da je Okamura prvi put u češki parlament izabran 2013. na listi stranke Zora koja se zalagala za direktno biranje političara na većinu funkcija, ali je kasnije izbačen zbog neregularnosti u partijskim finansijama.

Navodi se da je Okamura ovog puta, osim na antiimigranstko raspoloženje, igrao na kartu evroskepticizma među mnogim glasačima i napadao romsku manjinu.

Okamurina majka je Čehinja, a otac Japanac. Odrastao je u obe zemlje, a kasnije je u Japanu prodavao kokice u bioskopima i vodio putničku agenciju koja je plišane igračke klijenata vodila u obilaske po Češkoj.

Rojters navodi da Okamura pre 2015. nije pripadao ekstremnoj desnici i da je 2011. bio u žiriju za izbor Mis strankinje na kojem su učestvovale imigrantkinje u Češkoj.

Dve godine kasnije je objavio sliku svoje devojke Čehinje u islamskoj odeći prilikom ulaska u džamiju u Londonu, uz pohvalu pomoći koja mu je tu ukazana, nazivajući to „finim iskustvom“.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво