Poslednji osmeh za starog prijatelja – na samrti prepoznala čoveka koji je brinuo o njoj

Šimpanzi Mami dijagnostikovana je neizlečiva bolest, a ubrzo posle toga 59-godišnja bivša predvodnica kolonije prestala je da uzima hranu, sklupčala se i odbijala da komunicira. Onda je došao njen stari prijatelj, profesor Jan van Huf, a Mama se nasmejala, zagrlila ga i privukla njegovu glavu na svoje rame. Uginula je nedelju dana kasnije.

Mama, bivša predvodnica kolonije šimpanzi u zoološkom vrtu u Arnemu u Holandiji, odbijala je da uzima hranu i prestala da komunicira, sve dok je profesor i njen stari prijatelj Jan van Huf, kog je poznavala od 1972. godine, nije posetio.

U trenutku kada profesor ulazi, Mama je sklupčana i leži na podu, a isprva ne prepoznaje Van Hufa. Međutim, vrlo brzo je shvatila o kome se radi, a onda je i osmeh prekrio njeno lice.

Vidno radosna što je njen stari prijatelj došao u posetu, Mama mu je dodirnula lice, a onda ga i zagrlila i naslonila njegovu glavu na njenu.

Mama je uginula nedelju dana kasnije.

Van Huf, profesor bihevioralne biologije na Univerzitetu u Utrehtu, osnovao je 70-ih godina koloniju šimpanzi sa Mamom na njenom čelu. To je ujedno bila i prva kolonija šimpanzi koja je odrasla u zoološkom vrtu.

Rođena je u divljini, ali je postala poznata kao „vrhovna dama“ njene kolonije zbog njene dominantne prirode.

Posle njene smrti, Frans de Val, takođe biheviorista koji je radio sa Mamom, rekao je: „Bila je izuzetno snažna i dominantna ličnost, toliko da nijedan mužjak koji je želeo da preuzme primat nije mogao to da uradi pored nje. Osim toga, često je smirivala strasti i ublažavala sukobe.“

„Nedostajaće nam svima. Retko sam se u životu susreo sa tako divnim stvorenjem, bilo da je reč o ljudima ili životinjama“, istakao je De Val.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи