Dečji kostim Ane Frank za Noć veštica izazvao burne reakcije

Usled oštrih kritika prodajni lanci na internetu uklanjaju sa svojih sajtova dečje kostime koji treba da podsećaju na Anu Frank, devojčicu čiji je dnevnik jedno od najpoznatijih potresnih svedočanstava o Drugom svetskom ratu i koja je tragično stradala u Aušvicu.

Nekoliko sajtova potpuno je izbacilo kostim iz ponude, dok ga drugi reklamiraju pod drugim imenom. Kostim, koji se sastoji od zelene beretke, plave haljine i braon torbice, kritikovan je na društvenim mrežama kao bezosećajan i veoma uvredljiv.

Poznati dnevnik Ane Frank svedočio je o životu nemačkih Jevreja dok se skrivaju u okupiranom Amsterdamu tokom Drugom svetskog rata.

U njemu se priseća dvogodišnjeg perioda koji je njena porodica provela skrivajući se na tavanu, a isečci iz njenog dnevnika nalaze se u mnogim školskim lektirama širom sveta.

Nju i njenu porodicu su na kraju izdali, a ubrzo i uhapsili i prebacili u logor Aušvic. Njen otac, Oto Frank, jedini je koji je preživeo rat.

Mnogi ljudi su na društvenim mrežama kritikovali korišćenje ličnosti kakva je Ana Frank, koja simbolizuje hrabrost i optimizam, u svrhu pravljenja profita.

Fotografije deljene na društvenim mrežama pokazuju kostime, koji su prvobitno reklamirani na sajtu HalloweenCostumes.com.

„Sada vaše dete može da igra ulogu heroja Drugog svetskog rata“, navodi se u opisu kostima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи