Uragan „Ofelija“ izjednačio rekord iz 1893. i preti Evropi

„Ofelija“ je postala 10. uzastopna tropska oluja nad Atlantikom koja je ojačala u uragan, čime je izjednačen rekord iz 1893. godine kada se poslednji put dogodio identičan niz.

„Ofelija“ ne preti obalama SAD, već bi mogla da izazove zabrinutost u zemljama zapadne Evrope, jer trenutno je na putu ka Portugaliji, i najverovatnije će preći preko zapadnog dela te zemlje.

Zatim će nastaviti ka zapadnoj obali Irske kao posttropska oluja. Iako se Republika Irska redovno bori sa „ostacima“ tropskih olujnih sistema, „Ofelija“ će do ostrva doći kao jači sistem od dosadašnjih „ostataka“.

Za Portugaliju je sve ovo još neobičnija pojava – „Ofelija“ će „očešati“ Azorska ostrva, arhipelag udaljen 1.500 kilometara od obala Portugalije. Svega 15 poznatih uragana je prošlo u opsegu od 200 nautičkih milja od Azorskih ostrva.

Prema rečima Filipa Klocbaha, istraživača uragana sa Državnog univerziteta „Kolorado“, „Ofelija“ je najjači tropski ciklon (termin koji obuhvata geološke depresije, oluje i uragane) koji se našao tako daleko na istoku Atlantika u mesecu oktobru, još od oluje „Grejs“ iz 2009. godine.

Sa „Ofelijom“ kao 10. zvaničnim uraganom u Atlantskom basenu ove godine do 11. oktobra, sezona uragana nad Atlantikom u 2017. postala je druga u nizu rekordnih sezona. Na taj način se izjednačila sa sezonama 1886, 1893, 1933. i 1995. godine.

Ipak, sezona sa najviše uragana do sredine oktobra je ona iz 2005. godine, kada se ukupno 12 uragana formiralo do 11. oktobra.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи