Grdosija od 560 tona zamalo oduvana sa piste!

Scena od koje se ledi krv u žilama – A-380, najveći komercijalni putnički avion na svetu, zalelujao se po pisti kao da je reč o nekoj maloj sportskoj letelici. Na svu sreću, pilotska veština je pobedila najvećeg neprijatelja pri sletanju – bočni vetar!

Oluja „Havijer“ tutnji severom Nemačke, vetar uraganske jačine kosi sve pred sobom...

Diseldorf joj se nije našao na putu i vreme je, moglo bi se reći, pristojno.

Grdosija avio-kompanije „Emirejts“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sprema se da sleti na lokalni aerodrom.

Prilazak poletno-sletnoj stazi deluje kao stvar rutine.

Međutim, kada je letelica sa 500 putnika, teška oko 560 tona, dodirnula pistu, kao da je „podivljala“ – zahvata je jak bočni vetar i počinje da leluja poput grane na nekom drvetu!

No, hladnokrvni piloti „udaraju kontru“ i sa nekoliko veštih manevara „čupaju“ avion iz užasne situacije.

Svaka čast, ljudi!

A s druge strane piste je sa svojom kamerom mirno stajao Martin Bogdan i čekao da zabeleži nešto lepo ili zanimljivo za „Kargospoter“, svoj kanal na Jutjubu. Ovo svakako nije očekivao.

„Načinio sam nekoliko hiljada snimaka sletanja sa udarima bočnog vetra širom Evrope u poslednjih nekoliko godina, ali ovo sletanje A-380 bilo je strašno teško i izuzetno. U početku je delovalo normalno, ali kada je avion dodirnuo pistu, počela je borba pilota da ga poravnaju sa stazom, što je izgledalo neverovatno. Nikada nisam video takvu reakciju aviona. Jasno se vidi kako piloti koriste repni stabilizator da ga smire i, na sreću, uspelo im je“, napisao je Bogdan u komentaru.

„Neverovatna veština pilota na delu. Obavili su sjajan posao.“

„Gledanje A-380 kako sleće je uvek interesantno i veliko zadovoljstvo. Baš me zanima šta ovi putnici misle o svom sletanju u Diseldorf“, napisao je na kraju redovni posmatrač takvih situacija. 

Portparol „Emirata“ je tim povodom izjavio: „Avion na letu EK-55, dana 5. oktobra 2017. godine, sleteo je bezbedno u Diseldorf pod jakim udarima bočnog vetra. Ni u jednom trenutku bezbednost putnika i posade nije bila dovedena u pitanje.“

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво