Da li je drveće pre Pitera Kofina bilo nago?

Prolaznike u jednom parku u Malmeu više ne iznenađuju nesvakidašnji ukrasi. Ipak, one koji nisu upoznati sa radom njujorškog umetnika Petera Kofina najčešće se nađu u čudu gledajući stabla koja su obučena u farmerke!

Drvo je predivan organizam, istovremeno je sinonim za stabilnost i promene. Svake godine najavljuju godišnja doba - njihovi svetlozeleni listovi dolaze sa prvim prolećnim danima, a zlatne nijanse jeseni najpre se primete u krošnjama.

Međutim, da li je drvo dovoljno „obučeno“?

Umetnik Piter Kofin koji je uvek uživao u igranju između ljudskih i prirodnih elemenata izgleda da je mišljenja da je stablima potrebno odenuti pantalone.

Kako kaže, kada je odrastao u Kaliforniji, uvek su ga oduševljavali ogromni primerci „Levisovih“ farmerki. „Nekako su ostale urezane u mom sećanju", priča američki umetnik.

Decenijama kasnije dok je za jednu fondaciju izvodio istraživanje u švedskom gradu Malmeu, setio se džinovskih pantalona.

„Bili smo okruženi spokojnom šumom s ogromnim stablima koja su izgledala poput nogu. Pomislio sam da bi bilo zabavno uraditi nešto simpatično s njima“, objašnjava Kofin.

Zasukao je rukave, uzeo nekoliko farmerki i zašio ih za drveće, ne otkrivajući nikome šta je uradio. Na početku je zamislio da njegova dela malo zabave goste parka Vanas Konst. Međutim, prolaznici su bili oduševljeni pa su gradske vlasti predložile Kofinu da obuče još stabala.

Njujorški umetnik se udružio sa modnom kućom „Levis“ koja je donirala velike pantalone od teksasa za njegov projekat.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 05. okt 2017, 19:56)
anonymous [neregistrovani]

Bez naslova

Da je majstor veliki drveće ne bi bilo okrenuto naopako,