Prokupačka superbaka – 40 godina ne odvaja se od traktora!

Pavlika Jovičić, 77-godišnjakinja iz Topličke Velike Plane, ima jedno od najlepših domaćinstava u selu. Na četiri hektara, osim pšenice i kukuruza, ima najbolje uređene zasade višanja i šljiva. Sve poslove obavlja sama, koristeći traktor od koga se ne odvaja 40 godina, i verovatno je jedina baka u Srbiji koja zemlju obrađuje na ovaj način.

„Ferguson trojka" 1977. godište i 77-godišnja Pavlika ne odvajaju se već 40 godina: „Služi on mene. Pre bih iz kuće izašla nego traktor da mi uzme neko! Ne, ne, nikako, to je moj život!“

Iako je već duboko zagazila u osmu deceniju, za Pavliku je svaki dan radan. „Matora sam malo, ali još se borim. Nije baš lako dok zakrči kardan, da uključiš i ono sve, ali ja sam se navikla“, priča ova baka.

Toplička Velika Plana nekada je imala 600 domaćinstava. Danas u njoj živi upola manje i uglavnom se bave poljoprivredom. Meštani znaju koliko truda i rada treba da bi se održalo imanje, o Pavliki imaju samo reči hvale.

„Sve radi kao neki najjači čovek. S traktorom i tanjira i prska i podriva i sve, sve što postoji. Super je Pavlika, nema čoveka koji bi mogao da je zameni“, smatra Stanka Stevanović iz Velike Plane kod Prokuplja.

Njen komšija Zoran Milević ističe da neki ne mogu da se nose ni samo sa godinama, a kamoli sa zahtevnim poslom koji iz dana u dan obavlja Pavlika.

Ovih jesenjih dana posla je mnogo i u kući. Treba se pripremiti za zimu na padinama Jastrepca gde snegovi mogu dugo da potraju. Od povrća iz svoje bašte Pavlika je napunila podrum zimnicom, drva uredno složila, pa mirno čeka prve snegove.

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 07. okt 2017, 10:48)
Katarina [neregistrovani]

Fali nam više ovako vrednih ljudi

Svaka čast, i moja baka u 81-oj još uvek radi u bašti. Ovako vredne ljude rad i održava u životu.
Veliki pozdrav

(subota, 07. okt 2017, 01:55)
anonymous [neregistrovani]

Pavlika

Svaka čast super bako, želimo ti dug život i mirnu starost.

(petak, 06. okt 2017, 12:20)
anonymous [neregistrovani]

Za mene je ona Heroina.

Dva dana stoji ova lepa reportaza a niko da je prokomentarise.Selo vise mlade ljude ne interesuje,pa zsto bi onda i trosili dragoceno gradsko vreme saljuci neke hvalopojke.

(petak, 06. okt 2017, 11:53)
anonymous [neregistrovani]

godine su samo broj

Baka -zmaj!Svaka čast!

(petak, 06. okt 2017, 08:25)
anonymous [neregistrovani]

бака Павлика

Предивно! Бако, свака ти част!

(petak, 06. okt 2017, 07:25)
anonymous [neregistrovani]

odlican

Odlican prilog, cestitke RTS ekipi.
Samo se pitam, ko ce da pomogne baki kad zanemoca za par godina.
To je pitanje svih pitanja u Srbiji.

(petak, 06. okt 2017, 06:06)
Dalmatinac [neregistrovani]

Baba odmaraj

Ako ima neko mladji da preuzme. Ako ne sjedi baba i odmaraj zivot je kratak.

(petak, 06. okt 2017, 03:05)
anonymous [neregistrovani]

Eto, traktor je iz 1977, a jos radi i radice jos puno godina

Eto kakav kvalitet je bio u firmi IMT, a unistili su je zdruzeno oni kojima je samo zemljiste interesantno na kojem se fabrika nalazi.