I u Srbiji obeležen 70. rođendan Taličnog Toma

Na nedavno održanom 15. Međunarodnom salonu stripa obeleženo je 70 godina od pojavljivanja jednog od najomiljenijih junaka francusko-belgijske škole stripa – Taličnog Toma.

Za 70 godina širom sveta prodato je oko 300 miliona primeraka stripa. Preveden je na većinu evropskih jezika, objavljivan u afričkim i azijskim zemljama i svuda je poznat pod nazivom Laki Luk.

Osim u Srbiji, zahvaljujući Dušku Radoviću koji ga je, ostajući veran originalnoj igri rečima i duhu našeg jezika, nazvao Talični Tom.

Najbolje epizode Taličnog Toma nastale su u saradnji dvojice genija scenariste Rena Gošinija i crtača Morisa.

„Svi oni elementi koji postoje u klasičnom vesternuovde su izloženi parodiji, ali parodiji koja istovremeno ponovo rekreira mit Divljeg zapada“, objašnjava esejista Zoran Đukanović.

U stripskoj stilizaciji pojavljuje se niz istorijskih ličnosti sa Divljeg zapada, među kojima su banda šeprtlja Braća Dalton, kaubojka Kalamiti Džejn, ozloglašeni Bili Kid koji je predstavljen kao maloletni delinkvent koji teroriše grad i krade slatkiše.

Toplina i humor s kojim su predstavljeni junaci i dinamika priče razlozi su zašto je Talični Tom decenijama ostao uzbudljiv i zabavan čitaocima različitih generacija.

Uskoro će sa francuskog jezika biti prevedene i prvi put kod nas objavljene epizode s kojima je počela legenda o usamljenom kauboju koji puca brže od svoje senke.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 05. okt 2017, 15:17)
ukile [neregistrovani]

Dzoli

Imao sam album sa slikama Talicnog Toma, i secam se da je na jednoj slici pisalo gde Talicni Tom lezi na zemlji i govori Dzoliju : Dzoli kad provri, ubaci pasulj i nemoj da presolis. Super crtani.