„Gugenhajm“ povukao „umetnička dela“ s pitbulovima, veprovima i insektima

Muzej „Gugenhajm“ u Njujorku objavio je povlačenje tri sporna dela iz predstojeće izložbe o savremenoj Kini, posle dobijanja pretnji zbog toga što bi žive životinje bile prikazane u njima.

Izložba „Umetnost i Kina posle 1989: Svetska pozornica“ ("Art and China after 1989: Theater of the World") treba da se otvori 6. oktobra i govori o kineskoj umetnosti posle Tjananmena, sa delima ostvarenim između 1989. i 2008. godine.

Među tim delima tri uključuju i životinje.

„Gugenhajm“ je saopštio kasno sinoć da povlači tri sporna dela zbog brige za bezbednost osoblja i posetilaca.

Jedno od dela koje je kritikovano je osmougaona instalacija u kojoj se nalaze stotine živih reptila i insekata, i bilo je zamišljeno da posetioci mogu da posmatraju taj simbolični ekosistem u kome slabi bivaju pojedeni.

Aktivisti su takođe tražili da se skloni delo „Psi ne mogu da se dotaknu“, video-rad kineskih umetnika Sun Juan i Peng Ju na kome su prikazani pitbulovi postavljani jedan naspram drugog, svaki povezan oko vrata za pokretnu traku, kako pokušavaju međusobno da se napadnu.

Treće nepoželjno delo je video-snimak na kome se divlji vepar i divlja svinja pare.

Aktivisti za odbranu prava životinja su se mobilisali preko društvenih mreža da njujorški muzej povuče ta dela.

Posle višednevne kampanje i uz podršku američkog udruženja za zaštitu životinja PETA, muzej „Gugenhajm“ je popustio.

„Iako su ta dela prikazana u muzejima u Aziji, Evropi i u SAD, 'Gugenhajm' žali da je zbog eksplicitnih pretnji nasiljem bio primoran da donese tu odluku“, navodi se u saopštenju muzeja.

Muzej je naveo da kao umetnička institucija koja želi da predstavlja različite glasove žali što mora da povuče ta umetnička dela dodajući da će sloboda izražavanja uvek ostati neophodna vrednost „Gugenhajma“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара