Strancima najviše smetaju loša higijena, išarane fasade i ilegalni taksisti

Strani turisti vole Beograd i svake godine ih je sve više. Ovog jula ih za trećinu više nego prošle godine. Iako je naša prestonica celogodišnje turističko odredište, gostiju je najviše za Novu godinu i leti. Anketa sa stranim turistima, koji su odseli u prestoničkim hotelima, sprovedena je ovog leta. Učestvovalo je više hiljada stranih turista iz 75 zemalja.

Primedbe su dobronamerne, a većinu njih imaju i sami Beograđani.

„Stranci nam najviše zameraju kada je u pitanju higijena, kada je u pitanju turistička signalizacija, kada su u pitanju javni toaleti, onda parkovi. Turisti su zadovoljni prekrasnim parkovima, ali zameraju našim građanima što ne nose kese za svojim ljubimcima“, navodi Georgi Genov, direktor Udruženje hotelijera i ugostitelja Srbije.

Loš utisak o gradu ostavljaju nelegalni taksisti, koji uslugu naplaćuju po enormno visokim cenama što je višedecenijski problem Beograda. Strance zbunjuju i išarani zidovi, pa se pitaju da li su to grafiti, umetnost, političke poruke, ljubavne izjave, delo uličnih bandi ili obične žvrljotine.

„Strance zbunjuje ćirilička informacija, natpisi ulica, signalizacija u saobraćaju, u tramvajima. Na primer kod ovih modernijih tramvaja gde postoje najave za sledeću stanicu, ona ide samo na srpskom, tako da im je dosta komplikovano da se snađu“, objašnjava Nebojša Jojić, turistički vodič, „Odeon vorld trevela“.

Ovog leta je postavljeno 35 turističkih tabli na pet jezika. Do kraja godine će ih biti još sto, a u planu je i postavljanje 30 interaktivnih tabli. Do sledećeg leta izgradiće se i nekoliko javnih toaleta jer to je jedna od najozbiljnijih zamerki.

„Vrlo brzo u domenu nedelja imaćemo i mapu GSP-a na engleskom jeziku i da vam skrenem pažnju da sve to o čemu sad pričamo se već nalazi na aplikacijama i to ne samo na aplikaciji Turističke organizacije Beograda, već i nekih drugih aplikacija koje u gradu postoje i koje vam pomažu da se lakše snađete i sa tog stanovišta nemamo mnogo zamerki“, navodi Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

Anketa je pokazala da nas stranci mnogo više hvala nego što nas kude. Vole atmosferu našeg grada, hvale ukusnu hranu, zanimljivu tradiciju i dobar provod. Ubedljivo najvišu ocenu dobilo je naše gostoprimstvo.

I upravo zato trebalo bi da uvažimo primedbe stranih turista i popravimo ono što nam zameraju, jer, tako to rade dobri domaćini.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво