Ako želite Maroko, na Kalemegdanu ćete ga naći...

Kraljevina Maroko i Srbija ove godine obeležavaju šest decenija od uspostavljanja diplomatskih odnosa i neprekidne saradnje između Rabata i Beograda. Svi oni koji žele da se upoznaju sa tradicijom i kulturom ove afričke zemlje priliku za to imaju na Kalemegdanu do 24. septembra. Na putovanje kroz ovu kraljevsku zemlju posetioce vodi desetak autentičnih zanatlija, pored kojih ćete se nesumnjivo osećati kao likovi iz filma „Kazablanka“.

Ako vas ovih dana na Kalemegdanu dočekaju zvuci tradicionalne marokanske muzike, znajte da prolaskom kroz kapiju stižete u kraljevsku zemlju. Tu će vas u desetak šatora dočekati zanatlije iz različitih krajeva Maroka, a na licu mesta videćete kako nastaju razni ručni radovi. Da oslikate svoje telo kanom ili napišete ime na arapskom.

Svaki grad u Maroku poznat je po nekoj domaćoj radinosti. Jedino je Kazablanka poznata po istoimenom holivudskom filmu. Osim toga u kraljevskoj prestonici Marakeš živele su mnoge poznate ličnosti poput Orsona Velsa, Iv Sen Lorana, Onazisa i Tenesija Vilijamsa.

Svi oni su mogli da osete da ovaj grad miriše na kožu. U njemu se većina stanovnika bavi izradom predmeta od ovog materijala. Belhaž Dris je jedan od njih. Osim što pravi torbe i kaiševe, u njegovoj radionici nastaju i pufovi-marokanska verzija taburea, koji ima svaka kuća. 

„Zanat sam nasledio od oca, pored njega sam učio, a posle sam išao u tehničku školu da se usavršim. Zahvaljujući ovom zanatu sam se oženio i od toga izdržavam porodicu. Smatram da je to častan zanat“, kaže zanatlija iz Marakeša.

U jednoj od kraljevskih prestonica Maroka, gradu Fesu zanatlije pretežno prave proizvode od bakra i metala. I tako je već vekovima. 

„Upravo ukrašavam ovaj poslužavnik, koji ima svaka marokanska kuća. Sve ove šare ja sam osmišljavam i urezujem. Ovaj zanat nam je sve. Od njega živimo, od njega smo iškolovali decu, a sada oni školuju svoju“, objašnjava zanatlija Sahi Ris. 

Iako Srbija i Maroko već šest decenija sarađuju na međunarodnom planu, njihove dobre političke odnose nisu uvek pratili ekonomski. Zato je ova manifestacija samo korak bliže jačanju ekonomske i kulturne saradnje.

„Tokom ove posete upravo smo potpisali nekoliko sporazuma. Posebno bih istakao sporazum o vazdušnom saobraćaju, koji bi trebalo da omogući našim avio-kompanijama da pripreme sve što je potrebno kako bi se uspostavila direktna linija između Maroka i Srbije“, objašnjava Muhamed Said, ministar turizma, vazdušnog saobraćaja, zanatstva i socijalne ekonomije Maroka.

A kada avion poleti, Marokanci se nadaju većem broju turista iz Srbije. Zato će vam uvek citirati repliku iz Kazablanke „Ako želite avanturu, u Maroku ćete je naći“. Komadić te avanture ovih dana naći ćete i na Kalemegdanu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара