Slika za Ginisa – Dunav na platnu dugom kilometar!

Dunav prolazi kroz 10 zemalja i povezuje 80 miliona ljudi. Kao prirodna lepota, veza i izvor života koji mora da se čuva, inspiracija je jednoj Sonćanki koja će, zahvaljujući njemu, verovatno ući i u Ginisovu knjigu rekorda.

Anu Tudor, energičnu 73-ogodišnju Hvaranku rodom iz Sonte, za Dunav vežu uspomene na detinjstvo, bračno putovanje i ljubav prema prirodi. Zato je, pre tri godine, ova samouka slikarka, baš u Sonti, rešila da mu se oduži – naslikala ga je na platnu dugom kilometar!

„Od izvora počela sam do ušća, sve onako šta ima, svako mesto, koji gradić, koje rastinje živi tamo, koje životinje žive. Sve što ima, a treba da se sačuva, nek ostane na toj slici da podseti“, objašnjava slikarka.

Najlepši deo joj je, ipak, onih 588 kilometara kroz Srbiju: „Pokazujem ono što znam da postoji, razne rode koje imaju smešne kljunove, one izumiru, ali ja sam ih htela oslikati. Onda ima ribara koji kuhaju paprikaše, kako je to u prirodi. Ovde je jedna crkva koja je prepoznatljiva po Crnoj gospi“.

Tu su uvek komšije i rođaci za moralnu podršku, kada treba da se zalepi, prenese. Ipak da bi završila sliku tešku pola tone, bila joj je potrebna i finansijska pomoć.

„Prvu donaciju sam dobila od svog grada Hvara. Svetska organizacija AWP, oni su štampali 700 flajera, 600 metara platna su mi doneli, 150 kilograma farbe“, nabraja Ana Tudor.

Iza sebe ima 2.000 slika. Najdražu, Dunav, najpre je izložila u Sonti, i to simbolično, na Dan Dunava. Videli su je i u Apatinu i Somboru. Dok planira neke nove izložbe, Ana očekuje i nagradu za originalnost.

„Ljudi prave razne kobasicijade, pa šta ti ja znam pljeskavicijade, i to sve tako na neku meru, pa taj Ginis prihvata sve, pa zašto onda ne bi i moja slika bila, kilometarska?“, upitala se umetnica.

Do tada, nastaviće da priča o značaju Dunava unucima, deci u školama, posetiocima na izložbama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво