Lakše do lepota Đavolje varoši

U Đavoljoj varoši, koju je ove godine posetilo više od 30.000 turista, u toku je velika akcija sređivanja prilaza do ovog jedinstvenog lokaliteta o kome brine preduzeće „Planinka“ u čijem sastavu posluju Prolom i Lukovska banja. Međutim, za taj posao nisu angažovani majstori.

Kuvari, konobari, šefovi, doktori, svi na zajedničkom zadatku uređenja Đavolje varoši. Tamo gde se kolima ne može pesak, cement, kamen, sve je potrebno izneti na rukama.

Konobar Dragoslav Marjanović kaže da im nije teško da se organizuju tako da rade svi zajedno, da bi prilaz bio lepši, uredniji.

„Naši gosti iz Lukovske banje i Prolom banje obilaze ove destinacije, tako da je nama medicinskim radnicima bitno da oni bezbedno prođu ovim stazama“, istakao je medicinski tehničar Goran Đurić.

U Đavoljoj varoši je svaki detalj koji se uradi važan i ne sme da naruši prirodnu ravnotežu. Generalni direktor AD „Planinka Kuršumlija“ Radovan Raičević navodi da je cilj da se nađu trajna rešenja, da ljudi mogu da dođu, da lako priđu, pa vide ono što treba da se vidi.

Spomenik prirode Đavolja varoš prostire se na 67 hektara zaštićene površine, kroz njegovu kapiju ove godine prošlo je više od 30.000 posetilaca, među njima i oko 5.000 stranaca.

Ovo izuzetno područje bogato specifičnim reljefom i mineralnim vodama tebalo bi da postane park prirode.

„Bilo bi zaštićeno oko hiljadu hektara na području Radana, što bi bilo od ogromnog značaja i za razvoj Đavolje varoši, i za opštine okolo koje se naslanjaju na Radan planinu“, istakao je Radoljub Vidić predsednik Opštine Kuršumlija.

Đavolja varoš stavljena je pod zaštitu 1959. godine, a krajem prošlog veka proglašena je prirodnim dobrom od izuzetnog značaja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво