Danas i sutra smo „na udaru“ geomagnetske bure

Intenzivna solarno-geomagnetska oluja koja sa Sunca stiže do Zemlje može danas i sutra dovesti do poremećaja elektromreže i distributivnih sistema, objavio je Republički geodetski zavod Srbije.

Mogući su i poremećaji u radu „satelitskih i komunikacionih sistema, GPS tehnologija, radarskih sistema i sistema za navigaciju“, naveo je Republički geodetski zavod Srbije.

Zavod je na svom sajtu naveo da je najava solarne i geomagnetske bure (oluje), odnosno poremećaja u geoprostoru planete Zemlje, mera upozorenja.

Dodaje se da „geoefektivnost solarne i geomagnetske bure može imati uticaja na promene meteoroloških parametara i na formiranje vremenskih prilika“.

„Bioritmička, radna i fizička aktivnost meteoropata i hipersenzitivnih ljudi mora biti prilagođena situaciji, moraju se pratiti uputstva i preporuke medicinskih ustanova...“, navodi se u upozorenju Zavoda.

U okviru RGZ postoji Geomagnetska opservatorija Grocka, u kojoj se prate solarno-geomagnetski poremećaji.

Ta opservatorija razmenjuje geomagnetske podatake u okviru Svetske mreže geomagnetskih opservatorija tako da može dati najavu, odnosno prognozu solarne bure i sa njom povezane jonosferske i geomagnetske bure.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 07. sep 2017, 06:25)
anonymous [neregistrovani]

Odluka

Treba sacekati,pa negde sitno zapisano otkriti sta ce stvarno da bude vazno,a ova pojava se desava vec dugo,pa nije jasno zasto bas sada je to jako "vazno"i zbog cega?

(četvrtak, 07. sep 2017, 05:46)
anonymous [neregistrovani]

sto bi naglasio

sto bi maglasio

(sreda, 06. sep 2017, 22:06)
anonymous [neregistrovani]

Видим да се нешто дешава

Двије ноћи једва по 4 сата сна саставим. Ако и ноћас буде тако бојим се да сутра нећу бити способан за рад.

(sreda, 06. sep 2017, 20:21)
Chaos knight [neregistrovani]

Jos samo par godina za nas...

Na ovome svetu sto se desava to nije istina

(sreda, 06. sep 2017, 18:30)
anonymous [neregistrovani]

Doćeralo cara do duvara...

Geomagnetni poremećaj je ništa u poređenju na sve ostale poremećaje u Srbiji. Oguglali smo na sve poremećaje. Nema dalje.

(sreda, 06. sep 2017, 16:52)
anonymous [neregistrovani]

svi kod kuce

ne izlazite iz podruma