Potpuno pomračenje Sunca iznad SAD (snimak Nase)

Pomračenje Sunca do kojeg je došlo na teritoriji SAD prvi je takav događaj koji su mogli videti svi stanovnici te zemlje za gotovo 100 godina.

Milioni ljudi posmatrali su ovaj prirodan fenomen, za koji je najavljeno da će biti najgledanije i najviše fotografisano pomračenje u istoriji.

Put totalnog pomračenja bio je širine 96 do 113 kilometara, i kretao se od Oregona do Južne Karoline. Tama je trajala dva do tri minuta na svakom mestu.

Tokom nekoliko sati posmatrali su ga milioni Amerikanaca, pomoću zaštitnih naočara, teleskopa i kamera. Oni su bili svedoci astronomskog fenomena – dva minuta tokom kojih se Mesec nalazio direktno ispred Sunca, izazvavši skoro potpunu tamu i nagli pad temperature.

Čak je i predsednik SAD Donald Tramp, sa suprugom Melanijom i sinom Baronom, izašao iz Bele kuće kako bi video pomračenje, prenosi Rojters. Tramp je, odmah nakon izlaska, pogledao u nebo škiljeći i pokazujući ka pomračenju.

„Ne gledajte“, upozorio ga je član osoblja Bele kuće, posle čega je Tramp stavio zaštitne naočare. Upitan za to kakav je pogled, pokazao je palčevima ka gore.

I astronomi su bili uzbuđeni jer je pomračenje Sunca jedan od najvećih kosmičkih spektakala. Oko pola sata pre potpunog pomračenje, šef Nase Robert Lajtfut je „prve Mesečeve zalogaje Sunca“ opisao kao neverovatan pogled.

Zemlja, Mesec i Sunce se nađu u savršenoj liniji jednom u jednoj do tri godine, ali to se najčešće dešava iznad polova ili Pacifika.

Pomračenje Sunca je važan fenomen za naučnike koji tada mogu da iskoriste priliku da prouče gornji deo atmosfere Sunca koji je obično nevidljiv, a i prostire se na površini od nekoliko miliona kilometara.

Pomračenje Sunca je astronomska pojava koja se dešava kada Sunce baca Mesečevu senku na površinu planete Zemlje, što se može dogoditi samo kada je Mesec u fazi mladine, odnosno kada se nalazi između Zemlje i Sunca.

U slučaju potpunog pomračenja Sunca, Mesečev disk skroz prekrije Sunce. Pomračenje Sunca se može opaziti s relativno uskog pojasa na Zemljinoj površini preko kojeg prolazi Mesečeva senka.

U trenutku neposredno pre potpunog pomračenja, kada se poslednji zraci Sunca probiju iza Mesečevog diska, događa se pojava takozvanog „dijamantskog prstena“. Ista se pojava može uočiti i neposredno nakon potpunog pomračenja.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво